Prvé búrky sa už rozbehli. Popoludní naberú na sile

Prvé búrky sa už rozbehli. Popoludní naberú na sile
Zuzana Macháčová

Utorok prináša hneď z rána prvé búrky. Avšak dnešná búrková činnosť zasiahne len niektoré okresy Slovenska. Kde začalo byť búrlivo?

Počasie v našej oblasti ovplyvňuje studený front, ktorý sa tiahne z ďalekého severu cez našu oblasť až nad Alpy. Studený front však vťahuje chladnejší vzduch od severu a dnešné teploty aj vplyvom toho už nepôjdu tak vysoko ako včera. Čaká nás tak príjemné ochladenie. 

Prvé búrky sa už tvoria

Vplyvom studeného frontu sa už začali tvoriť prvé utorkové búrky. Tie ochladili vzduch v oblasti stredného Slovenska v okolí Banskej Bystrice a Zvolena.

 

Búrky nie sú veľmi intenzívne a zatiaľ nespôsobili žiadne komplikácie. Doteraz udrelo 340 bleskových výbojov. 

Bleskové výboje, zdroj: bleskybourky.cz
Bleskové výboje, zdroj: bleskybourky.cz

Búrky popoludní naberú na sile

Severné prúdenie rozrušuje prúdenie, ktoré je nerovnomerné. V rámci orografie môžu jednotlivé masívy hôr vytvoriť zbiehavosť prúdenia, čo sa dnes stane, a vyskytnú sa početné orografické búrky, ktoré začnú popoludní naberať na sile.

Vplyvom zbiehavosti prúdenia a lokálnej orografie je najvyššia pravdepodobnosť výskytu búrok na juhu Slovenska, a to predovšetkým v oblasti hôr.

 

Orografia hôr však môže spôsobiť aj statickosť búrok. Tie by tak v pomerne krátkom časovom úseku mohli priniesť desiatky milimetrov zrážok, čo by mohlo vyvolať prívalové povodne.

Dnešný deň tak prinesie o čosi nižšie teploty, viac oblačnosti a početné búrky, ktoré môžu byť aj nebezpečné. Vývoj búrok môžete sledovať na našom iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd