Prvé búrky sa tvoria na východe. Na západe sa prehrieva vzduch a čaká sa na sondáž

Peter Minárik

Dnešná búrková činnosť štartuje v oblasti východného Slovenska v súlade s predpoveďami. Prvé búrky sú neďaleko Košíc a počas popoludnia sa očakávajú ďalšie prehánky a búrky.

Dnešná predpoveď počasia avizovala dve vlny búrok. Prvá sa mala vyskytovať na východe krajiny, a tak sa aj deje. Na východe máme v týchto chvíľach veľa oblačnosti a vyskytujú sa aj zrážky.

Západne od Košíc sa vyskytujú aj búrky, ktoré sa veľmi pomaly pohybujú smerom nad metropolu východu.

V blízkej dobe treba na východe aj naďalej počítať s možnosťou výskytu búrok, ktoré by však mali byť slabé. Búrky budú sprevádzané len zosilnením dažďa a menšími krúpkami.

 

Na západe sa prehrieva vzduch

Výraznejšia búrková činnosť čaká dnes juhozápadné Slovensko, kde aktuálne máme slnečné a veľmi teplé počasie. Vzduchová hmota sa labilizuje a už čoskoro budeme mať k dispozícii sondážne merania, ktoré presne popíšu aktuálny stav atmosféry v jednotlivých výškach.

Vďaka tomu budeme presnejšie vedieť, ako vyzerá skladba vzduchových hmôt nad nami, čo ešte viac upresní podvečerný a večerný vývoj.

Sondažné meranie v meteorológii je proces, pri ktorom sa merajú a zaznamenávajú atmosférické podmienky vo výškach pomocou prístrojov nesených balónmi alebo inými prostriedkami.

 

 

Tento typ merania sa používa na získanie údajov o vertikálnej štruktúre atmosféry, ktoré sú kľúčové pre predpovedanie počasia a štúdium klimatických podmienok. Medzi hlavné parametre, ktoré sa merajú, patria teplota, tlak, vlhkosť a rýchlosť a smer vetra v rôznych výškach.

Najčastejšie sa na sondažné meranie používajú meteorologické balóny, ktoré nesú prístroje nazývané rádiosondy. Rádiosondy sú vybavené senzormi na meranie vyššie uvedených parametrov a vysielačmi, ktoré tieto údaje posielajú späť na zemské stanice. Tieto údaje sa následne analyzujú a využívajú v meteorologických modeloch na zlepšenie predpovedí počasia.

Pripomíname, že dnes sa na juhozápade Slovenska očakáva výskyt silných búrok. Viac sa dočítate v tomto článku >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd