Prvá vlna búrok prešla cez západ. Ďalšia dorazí na západ po 21:00

Peter Minárik

Naše územie konečne schladili búrky a zrážky. Tie však našťastie boli slabšie ako prognózovali numerické modely a nebezpečné boli najmä silnejším vetrom a elektrickou aktivitou. Z Moravy k nám však postupuje ďalšia vlna búrok, ktorá by mala zasiahnuť podľa nowcastingových modelov západ Slovenska.

Slovensko má za sebou najteplejší deň od začiatku roka. Teplota sa na našom území dostávala až nad +35 °C. Podľa operatívnych údajov SHMÚ bola najvyššia nameraná teplota v obci Blahová, kde teplota vystúpila na rovných +36 °C.

Popoludní sa však už začalo mračiť a od severozápadu postupovali nad naše územie dve výrazné prehánky. Prvá sa prehnala Myjavskom a východom Podunajskej nížiny. Táto prehánka nebola bleskovo aktívna, no silný vietor prevracal slnečníky a ďalšie slabo ukotvené predmety. V Jaslovských Bohuniciach sa dokonca zvíril prach na poli.

Oveľa významnejšia prehánka, tentoraz s búrkami, prišla popoludní nad Záhorie. Búrky boli sprevádzané výraznou bleskovou aktivitou. Udrelo viac ako 1400 bleskov a búrky sa postupne presunuli ponad Malé Karpaty až nad Podunajskú nížinu, kde zanikli.

zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Výraznejšie búrky sa vyskytli v Česku a v Maďarsku

Na našom území dnes malo panovať pokojnejšie počasie, no to sa zmenilo v priebehu uplynulej noci, kedy numerické modely kalkulovali so silným nárazovým vetrom. Ten vyčíňa aktuálne nad Balatonom, kde úrady vydali varovanie pre ľudí, aby opustili pláže.

Silné búrky sa hnali aj Českom, kde dnes zaznamenali niekoľko supercelárnych búrok, ktoré produkovali aj krúpy. A práve vývoj nad Českom je dôležité pre ďalšie hodiny na našom území.

Ďalšie búrky postupujú z Česka

Aktuálne sa búrky nachádzajú v oblasti južnej Moravy. Tieto búrky smerujú k juhovýchodu. Podľa nowcastingových predpovedných modelov by po 21:00 h mali tieto búrky doraziť opäť nad naše územie.

Ak by sa aktuálne simulácie potvrdili, tak búrky opäť vstúpia do oblasti Záhoria a budú smerovať nad Malé Karpaty a Myjavsko smerom nad Považie a nad východnú časť Podunajskej nížiny.

predpoveď na večerné búrky
predpoveď na večerné búrky

Podmienky sa však už zhoršujú a intenzita búrok by mala pomaly klesať. Každopádne západ Slovenska dnes určite ešte čaká osvieženie, no búrky by už veľmi výrazne byť nemali. To najvyššie riziko na dnes pominulo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd