PRVÁ PROGNÓZA na jar 2024 v Európe. El Niño ešte zamieša karty

PRVÁ PROGNÓZA na jar 2024 v Európe. El Niño ešte zamieša karty
Veronika Salayová

Prinášame vám prvú prognózu ohľadom nadchádzajúceho ročného obdobia. Mnohí majú už zimy dosť a tešia na jar, ktorá sa blíži. Akú jar nám predpovedajú prvé modely svetových meteorologických spoločností? 

Aj keď zima ešte neskončila, mnohí sa už tešia na nadchádzajúce ročné obdobie − jar. Do konca meteorologickej zimy ostáva ešte niekoľko týždňov a do konca astronomickej zimy ešte dva mesiace. Aj keď to je ešte pomerne ďaleko, nakoniec príde jar, ktorú mnohí považujú za najkrajšie obdobie v roku.

Pripravili sme si prehľad prognóz tohtoročnej jari − mesiacov marec, apríl, máj − podľa dvoch modelov meteorologických spoločností, ktoré sú považované za najspoľahlivejšie, čo sa dlhodobých predpovedí týka.

Prognózy do veľkej miery ovplyvní El Niño, ktorý síce stráca silu, no ešte nepovedal svoje posledné slovo. Jeho vplyv ovplyvní tohtoročnú jar najmä v USA, ale v menšej miere aj v Európe. Modely s touto teplou fázou rátajú a je to jeden z najdôležitejších faktorov pre prvú prognózy tohtoročnej jari. 

Jar 2024 − model ECMWF

Európsky model ECMWF, ktorý je považovaný za najpresnejší, naznačuje, že priemerné teploty budú v celej Európe nadpriemerné, pričom anomálie teplôt vo väčšine Európy budú na hodnote 1 °C nad dlhodobým normálom.  

Čo sa týka zrážok, tie budú takmer na celom kontinente v hraniciach dlhodobého normálu, čo znamená, že zrážok nebude ani viac, ani menej, ako je normál pre dané ročné obdobie. Len v južných častiach Európy sa očakáva menej zrážok ako zvyčajne.

Jar 2024 − model CFS

Tento americký model sa na prvý pohľad veľmi podobá na model ECMWF. Teploty budú na väčšine kontinentu vyššie ako normálne. Podľa tejto prognózy čakajú Slovensko ešte o niečo vyššie priemerné teploty počas mesiacov marec, apríl a máj, a to s anomáliou do 2 °C. 

Čo sa predpovede zrážok týka, tu sú už o niečo výraznejšie rozdiely medzi jednotlivými modelmi. Pri pohľade na predpoveď zrážok podľa CFS budú nad Európou prevládať lokálne nadpriemerne, inde podpriemerné zrážky. Slovensko čakajú podmienky bez výraznejších anomálií. 

Na záver pripomíname, že nejde o naše autorské predpovede, ale o prognózy dvoch meteorologických modelov: ECMWF a CFS/NOAA. Jednotlivé mapy v prílohe zobrazujú priemerné teploty a priemerné množstvo zrážok počas obdobia troch mesiacov. Zároveň zdôrazňujeme, že dlhodobé prognózy nie sú presné a sú len orientačné. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd