Prvá predpoveď veľmi detailného zrážkového modelu. Zlé to začne byť až v sobotu

Peter Minárik

Numerické modely stále spresňujú blížiacu sa nebezpečnú situáciu, ktorá nás v nadchádzajúcich hodinách čaká. Celú situáciu začínajú vidieť aj prvé, detailnejšie a presnejšie numerické modely a tie aktuálnu situáciu vidia nasledovne.

V Alpách už začalo pršať. Prvé zrážky tu prináša tlaková níž, ktorá postupne prinesie zrážky aj na naše územie už v ranných hodinách. Najskôr však bude pršať len na krajnom západe a postupne sa budú zrážky rozširovať. Prvé hodiny bude situácia pokojná. Dážď začne naberať na intenzite až v piatok večer.

Predpoveď blížiacej sa situácie sme doteraz odhadovali na základe modelov s hrubším priestorovým rozlíšením. Teraz prichádzajú prvé výsledky detailnejších, regionálnejších modelov, ktoré sú až 3x presnejšie a majú oveľa lepšie zachytiť očakávaný reálny stav.

Tieto presnejšie modely sa však počítajú len na niekoľko desiatok hodín vopred. Celú povodňovú situáciu ešte nezachytia, no vieme povedať, kedy začne pršať a kedy to začne byť aj na našom území zlé.

 

Medzi veľmi presné modely patrí regionálna verzia modelu ICON. Ide však o nemecký model, ktorý zachytáva len časť západného a severozápadného Slovenska. Tieto oblasti však budú patriť k najviac zasiahnutým.

Prvé zrážky už ráno

Pršať by malo začať na našom území vo štvrtok medzi 6:00 až 7:00 a to v oblasti Bratislavy a krajného Záhoria. Do štvrtkového poludnia sa zrážky rozšíria nad celý Bratislavský a Trnavsky kraj. Pršať začne aj v Trenčianskom a v Nitrianskom kraji. Pršať bude zatiaľ len na západe, no do večera sa rozprší aj v západných okresoch Žilinského a Banskobystrického kraja.

Za štvrtok veľa zrážok ešte nespadne. V Alpách to už môže byť vysoko nad 70 mm, na Morave cez 40 mm, ale u nás zatiaľ len do 25 mm zrážok.

V piatok začne dážď silnieť

Do piatkového poludnia sa rozprší postupne na celom západnom aj strednom Slovensku a prvé zrážky sa očakávajú aj v západných okresoch východného Slovenska. Výdatnejšie začne pršať až v piatok popoludní.

Za celý štvrtok a piatok by malo na Slovensku spadnúť 40 až 70 mm zrážok, v oblasti hôr, predovšetkým na severných návetriach západného a stredného Slovenska až do 100 mm zrážok.

Problémy prídu až cez víkend

V sobotu nás čaká ďalšia vlna zrážok, ktorá bude výdatnejšia a prakticky za celú sobotu môže spadnúť toľko zrážok ako za celý štvrtok a piatok dokopy.

Do sobotňajšieho večera by sme mali na našom území zaznamenávať úhrny v rozmedzí 60 až 130 mm, v oblasti hôr cez 150 mm a na severných návetriach hôr až cez 200 mm zrážok.

úhrny do sobotňajšieho večera
úhrny do sobotňajšieho večera

Pršať neprestane a v noci zo soboty na nedeľu nás čaká ďalšia vlna zrážok. Do nedeľňajšieho večera by sme na našom území mohli výnimočne zaznamenať úhrny cez 300 mm.

úhrny do nedeľňajšieho večera
úhrny do nedeľňajšieho večera
 

Povodne čakajte najmä od sobotňajšieho poludnia

Prvé dva dni budú na našom území ešte relatívne pokojné. Zlé to začne byť až od sobotňajšieho popoludnia, kedy už vodné toky budú tak nasýtené, že zrážky sa veľmi rýchlo začnú prejavovať na stúpajúcich vodných tokoch.

Prvé rozliate rieky na našom území tak čakajte najskôr cez víkend a situácia sa začne zhoršovať v nedeľu.

V najbližších dňoch hrozia povodne aj na Slovensku. Pred nástrahami počasia vás ochráni kvalitné poistenie. Získajte teraz vďaka iMeteo.sk a Allianz ZĽAVU na nové alebo aj aktuálne poistenia nehnuteľností. Vyplňte nezáväzný formulár a poisťovňa vás bude kontaktovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd