PROGNÓZA: Teraz konečne prestane pršať, no ďalšia vlna príde v noci

Peter Minárik

Slovensko sužujú rozsiahle povodne a situácia sa počas noci dramaticky skomplikovala aj v lokalitách, kde zatiaľ panoval relatívne pokojný stav. Aktuálne však zrážky začínajú ustávať, no len dočasne. Slovensko čaká ešte jedna posledná vlna zrážok.

Slovensko už štvrtým dňom sužuje mimoriadne výdatný dážď, ktorý prišiel po vlne suchého počasia. Ešte kritickejšia situácia je v Poľsku a na severe Moravy, kde napršalo zatiaľ najviac zrážok. V oblasti Jeseníkov spadlo už vyše 450 mm, čo je polovica z celkových ročných úhrnov zrážok, ktoré sú na hodnote 900 mm.

Na Morave je najvážnejšia situácia od roku 1997 a v Opave je ešte horšia ako v tomto roku. Mesto sa popoludní pripravuje na obrovské problémy, keďže do mesta dorazia hneď dve povodňové vlny. Prudko stúpa aj hladina Odry v Ostrave, kde hrozí najhoršia situácia v histórii.

S povodňami bojuje aj Poľsko, kde v noci hrozilo pretrhnutie hrádzi. Voda sa preliala cez dve hrádze na juhozápade Poľska, no nápor vody zatiaľ hrádze zvládajú. V Poľsku majú povodne oficiálne už aj prvú obeť.

V noci sa situácia zhoršila aj na Slovensku

Počas nočných hodín sa situácia dramaticky zhoršila aj na Slovensku. Od východu totiž postupovalo rozsiahle zrážkové pole, ktoré prinieslo výdatný dážď. Lejak zasiahol aj vyschnuté východné Slovensko, kde spadlo až okolo 50 mm zrážok. Suchá pôda však vodu absorbovala a nespôsobila výraznejšie problémy. Problémy však voda spôsobila už na strednom Slovensku.

 

Na severe Žilinského kraja začalo veľmi výdatne pršať. V Rajeckej doline spadlo viac ako 60 mm zrážok za 12 hodín, čo rozbúrilo rieku Rajčanku. Tá v obci Poluvsie prekročila až 3. povodňový stupeň.

Situácia sa výrazne zhoršila aj na Kysuciach, kde už pôda bola nasýtená z výdatných zrážok. V povodí rieky Kysuciach spadlo za 12 hodín 55 až 65 mm zrážok, pričom na horných úsekoch, pri hraniciach s Českom spadlo až 80 mm zrážok.

Vplyvom veľmi výdatných zrážok sa začala výrazne dvíhať hladina rieky Kysuca, ktorá na mnohých profiloch prekročila 3. povodňový stupeň. Mesto Čadca vyhlásilo mimoriadnu situáciu a v meste aktuálne bojujú s tým, aby voda nestrhla mosty. Po vode sa totiž dostávajú konáre a stromy, ktoré sa môžu o mosty zaseknúť a prehradiť tak rieku. Situácia v Čadci a na rieke Kysuca sa však už nezhoršuje, keďže pršať prestalo a situácia sa začne upokojovať.

Na Záhorí už 312 mm

Počas nočných hodín sa začala situácia výraznejšie zhoršovať aj na Záhorí. Mesto Stupava v noci vyhlásilo 3. stupeň povodňovej aktivity po tom, ako voda zaplavila viaceré časti mesta.

Na celom Záhorí spadli desiatky milimetrov zrážok. V danej oblasti už pôda nemá šancu nič absorbovať a všetko sa okamžite prejavuje na povodí.

Absolútnym rekordmanom je zrážkomer v obci Pernek, kde sa prejavuje silný, náveterný efekt a od začiatku daždivého počasia tu spadlo už viac ako 312 mm zrážok.

 

Dážď na okamih prestane

Aktuálne sa vlna zrážok presúva nad západné Slovensko, no od východu zrážky postupne ustávajú. Ešte zhruba 3 hodiny bude pršať aj na Záhorí, kde sa naďalej bude prejavovať aj náveterný efekt a potom zrážky ustanú aj tu.

zrážky od východu ustávajú
zrážky od východu ustávajú

Situácia sa tak dočasne na celom našom území s výnimkou veľkých tokov Morava a Dunaj začne upokojovať a rieky začnú klesať.

Ďalší lejak príde v noci

V neskorších večerných hodinách a počas noci však od severovýchodu dorazí nad naše územie ďalšie zrážkové pole a začne opäť pršať. 

Podľa aktuálnej prognózy zasiahne dážď celé naše územie a za celý pondelok prinesie ďalších 10 až 30 mm zrážok, lokálne až 40 mm.

očakávané množstvo zrážok na pondelok
očakávané množstvo zrážok na pondelok

Najviac by však tentoraz malo pršať na východe, a to v oblasti Spiša. V ohrození je taktiež Záhorie, kde sa môže opäť prejaviť náveterný efekt.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd