PROGNÓZA pre Slovensko: Morava a Dunaj už zajtra prekročia úroveň 10-ročnej povodne

Peter Minárik

Najnovšia hydrologická prognóza naznačuje, že slovenským úsekom Moravy a Dunaja sa preženie najmenej 10-ročná povodeň. Tieto čísla však ešte nie sú konečné a kulminácia nie je hydrologickými predpoveďami dopočítaná.

Vývoj počasia z uplynulých hodín naznačuje zmenu v trajektórii tlakovej níže a ťažisko zrážok odsúva viac na západ z nášho územia. Na Slovensku by tak malo spadnúť o čosi menej zrážok, no v Čechách a v povodí Dunaja spadne ešte viac zrážok.

Veľmi mierne si polepší povodie Moravy, no situácia sa zhorší na povodí Odry, Dunaja, Labe a Vltavy.

Zlepšenie situácie na Slovensku

Pri povodňových situáciách, ktoré spôsobujú tlakové níže, je veľmi podstatná presná trajektória tlakovej níže. Pôvodné predpoklady hovorili o tom, že sa stred tlakovej níže bude nachádzať nad stredným Slovenskom a postupne sa odsunie k východu, no aktuálne prognózy hovoria, že stred sa bude nachádzať o zhruba 50 až 70 km západnejšie nad západným Slovenskom.

 

To sa prejaví na dvoch podstatných udalostiach: Prvou je, že na východe Slovenska spadne viac zrážok, ako očakávali pôvodné numerické modely, no zrážky tu nebudú také výdatné a nevyvolajú povodne. Druhou podstatnou správou je však fakt, že tým, že tlaková níž bude ležať o čosi západnejšie, tak sa výdatné zrážkové pole odsunie viac na západ, tesne za naše hranice.

Na Záhorí by tak mohlo dôjsť k zlepšeniu pôvodných predpokladov, no zatiaľ hovoríme len o veľmi malej zmene. Na Malých Karpatoch totiž bude stále dochádzať k náveternému efektu.

Nižšie prikladáme najčerstvejší výstup veľmi detailného a presného modelu ICON-D2 s priestorovým rozlíšením 2,2 km. Ten detailne zachytáva orografiu, čiže údolia, doliny, hrebene hôr a tento model berie do úvahy čiastočne aj náveterný efekt, a ten práve vidieť na Malých Karpatoch. Tu by do nedeľňajšieho večera mohlo spadnúť ďalších až 150 mm zrážok, čo spolu s aktuálnym úhrnom môže celkovo prekročiť úhrn 250 mm. 

predpoveď detailného modelu ICON-D2
predpoveď detailného modelu ICON-D2

Celkovo by však už na našom území malo spadnúť menej zrážok, a to od 30 do 70 mm. Na návetriach Javorníkov, Strážovských vrchov a Malej Fatry by mohlo spadnúť až do 100 mm.

Viac zrážok spadne v povodí Dunaja

Najčerstvejšia predpoveď tak odsúva ťažisko zrážok do povodia Dunaja, kde by do nedeľňajšieho večera mohlo spadnúť až 350 mm zrážok. Extrémnejší úhrn sa očakáva aj v Jeseníkoch, a to dokonca vyše 400 mm.

Celkovo sa však aj predpoveď pre povodie Moravy ľahko zmiernila a, naopak, sa zhoršila pre povodie Odry, Labe, Vltavy a spomínaného Dunaja.

 
 

Najnovšie dáta počítajú s tým, že v nedeľu večer dosiahne prietok Dunaja vo Viedni 9 500 m3 za sekundu, čím bude prekročená úroveň 30-ročnej povodne. Vývoj na ďalších úsekoch Dunaja sa ešte upresňuje, no povodňová vlna by sa mala zmierňovať a pod Devínom by Dunaj v nedeľu večer mal prekročiť úroveň 10-ročnej povodne s prietokom 8 750 m3 za sekundu. Naďalej by mal stúpať a nie sú vylúčené ani 30-ročné prietoky. Situácia v Alpách sa totiž komplikuje.

Na Morave sa situácia zlepšuje

Zrážky by podľa najnovších predpovedí mali byť v povodí Moravy menej plošnejšie a intenzívnejšie, pričom sa viac presunú nad Českomoravskú vrchovinu a do Čiech.

Morava by na niektorých úsekoch v Česku mohla dosahovať 100-ročnú povodeň, no smerom k Slovensku sa bude povodňová vlna zmierňovať a na našom území dosiahne Morava úroveň najmenej 10-ročnej povodne, možno až 20-ročnej povodne, a to už zajtra dopoludnia.

Stále však nie je na našom území vylúčený prietok až na úrovni 30-ročnej povodne, čo upresní až nasledujúci vývoj.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd