PROGNÓZA: Aká bude JESEŇ 2024 v Európe? Čo k nám prinesie silnejúca La Niña?

PROGNÓZA: Aká bude JESEŇ 2024 v Európe? Čo k nám prinesie silnejúca La Niña?
Veronika Salayová

Atmosférický fenomén La Niña sa opäť dostáva k slovu a začína ovplyvňovať počasie vo svete. Najviac sa prejaví na jeseň a zimu, a svetoví meteorológovia už teraz pozorne sledujú jej vývoj ohľadom dlhodobej predpovede na jeseň 2024. Jeseň v Európe by v dôsledku tohto fenoménu mala byť takáto, ako naznačujú modely.

Meteorologická jeseň začína v septembri, ale už teraz sa sledujú rozsiahle faktory, ktoré ovplyvnia nadchádzajúce poveternostné obdobia. Meteorológovia avizujú návrat La Niña v Pacifiku. Predpokladá sa, že tento silnejúci fenomén výrazne ovplyvní jesenné počasie na severnej pologuli, vrátane Európy, informuje špecializovaný portál Severe Weather Europe.

Meteorologická jeseň trvá tri mesiace, od septembra do novembra. Ide o prechodné obdobie z najteplejšej časti roka do najchladnejšej časti roka. Ako už bolo spomenuté, dôležitým hráčom pre jesenné počasie bude tento rok práve La Niña.

La Niña je späť a bude dominovať

V skratke si pripomeňme, že La Niña je studená fáza veľkej a silnej oceánskej oscilácie ENSO. Je to oblasť tropického Tichého oceánu, ktorá prechádza medzi studenou a teplou fázou. Studená fáza ENSO sa nazýva La Niña a teplá fáza sa nazýva El Niño.

Na jar tohto roku dominantný El Niño zanikol a nastala krátka neutrálna fáza, ktorá však netrvala dlho a už sa začiatkom leta k moci dostávala studená fáza La Niña, ktorá teraz silnie a vyvíja sa. Tento trend bude nasledovať minimálne až do zimy 2024/2024. 

 

La Niña je len jeden z faktorov, ktorý ovplyvňuje vývoj počasia nad Európou, čiže treba zdôrazniť, že síce ide o dôležitú premennú ohľadom vývoja globálneho počasia, no vplyv na počasie majú aj iné faktory, ktoré spolu určujú charakter počasia nad naším kontinentom. 

Aká bude jeseň 2024 v Európe?

Pri pohľade na Európu môžeme na veľkej časti kontinentu vidieť povrchové teploty, ktoré sú vyššie ako normálne. Môže za to oblasť vysokého tlaku nad severným Atlantikom siahajúca do Európy, ktorú ukazuje predpoveď tlaku ECMWF.

anomálie teplôt vo svete
anomálie teplôt vo svete, ECMWF

Celá Európa bude mať v priemere vyššie teploty, čo znamená, že nás čaká v priemere teplá jeseň s kladnými teplotnými anomáliami. 

prognóza teplôt na jeseň 2024
prognóza teplôt na jeseň 2024, ECMWF

V Európe ďalej modely naznačujú suchší trend. Predpoveď zrážok ukazuje suchšiu jeseň na väčšine južnej, západnej a časti strednej Európy, vrátane Slovenska. V rovnakom čase sa predpokladá, že pásmo nízkeho tlaku prinesie viac zrážok do severných častí a nad Spojené kráľovstvo a Írsko.

prognóza zrážok na jeseň 2024
prognóza zrážok na jeseň 2024, ECMWF

 

 
 


Na záver zdôrazňujeme, že ide o dlhodobú predpoveď, ktorá je vypracovaná na základe aktuálnych informácií, no táto prognóza nie je 100 %-ne spoľahlivá a môže sa meniť. 

Priebežnú predpoveď deň po dni na jednotlivé augustové dni môžete sledovať v našom vývoji TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Zajtra
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
15 °C / 3 °C
Ľudomil
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd