Prišiel prvý sneh a teraz je pred nami prvá mrazivá noc

Prišiel prvý sneh a teraz je pred nami prvá mrazivá noc
Peter Minárik

Na naše územie prišiel prvý sneh, ktorý poprášil hrebene našich Tatier, a teraz prichádza na naše územie prvá veľmi chladná noc, ktorá do niektorých oblastí prinesie aj prvé mrazy.

V uplynulých hodinách začal do našej oblasti zatekať chladnejší vzduch od severozápadu až severu, ktorý má pôvod až v Arktíde. Táto veľmi studená vzduchová hmota pomaly natiekla nad celý náš kontinent a teraz sa tu bude udržiavať niekoľko nasledujúcich dní.

Príliv chladného vzduchu nepriniesol len nižšie teploty, ale poklesla aj hranica sneženia, ktorá sa dostala prechodne až nad 1 500 metrov. Vplyvom toho na hrebene Vysokých a Nízkych Tatier prišiel prvý sneh tohtoročnej sezóny.

Sneh sa síce v nadchádzajúcich hodinách roztopí, no v chladnom vzduchu zostaneme niekoľko dní a aj v nižších polohách to pocítime už o pár hodín.

Prichádzajú mrazivé noci

Aktuálne sa nad našu oblasť nasúva výbežok vyššieho tlaku vzduchu, vplyvom čoho sa začína na našom území vyjasňovať.

 

Vyjasnenie počas nočných hodín dopomôže k výraznejšiemu vychladzovaniu vzduchu. V dôsledku toho nás čakajú veľmi chladné noci a aj rána.

Už noc z nedele na pondelok bude chladná a do rána poklesnú teploty na +7 až +1 °C. V dolinách a v kotlinách však môžu teploty klesnúť na +2 až -2 °C.

očakávané ranné minimálne teploty
očakávané ranné minimálne teploty
 

Veľmi chladná bude aj noc z pondelka na utorok a až v ďalších dňoch začnú teploty postupne stúpať.

Prvé mrazy sme síce na našom území už zaznamenali, no išlo o chladné a mrazové doliny. Teraz by však mrazy mali byť plošnejšie a očakávajú sa v dolinách a v kotlinách. Pripravte sa teda na to, že na začiatku týždňa budete musieť oškrabovať námrazu zo skiel svojich áut.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Prehánky
19 °C / 4 °C
František
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd