PRIPRAVTE SA: Vyťahujte svetre! Po horúcom víkende budeme musieť KÚRIŤ

Peter Minárik

Slovensko má pred sebou výraznú zmenu, ktorá odštartuje vo štvrtok a bude taká výrazná, že v niektorých oblastiach bude treba zahájiť vykurovaciu sezónu. Maximálne denné teploty totiž budú veľmi nízke a v mnohých oblastiach sa dostanú len na úroveň okolo +10 °C.

Ešte počas uplynulého víkendu sme na našom území zaznamenávali veľmi horúce počasie. Zažili sme tropický víkend, pri ktorom sa teploty dostali až nad +30 °C, no nadchádzajúci víkend sa prudko ochladí a ďalší víkend bude až o 20 °C chladnejší!

Vyťahujte svetre, mieri k nám studený vzduch

Do našej oblasti sa v nadchádzajúcich dňoch začne prepadať veľmi chladný vzduch spoza polárneho kruhu. Tomuto prepadu studeného vzduchu pomôže tlaková níž, ktorá sa bude nachádzať západne od Nórska. Práve okolo nej zatečie do našej oblasti veľmi studený vzduch.

do našej oblasti zatečie veľmi studený vzduch
do našej oblasti zatečie veľmi studený vzduch

Pred nami je ešte jeden, veľmi pekný deň. Streda prinesie na Slovensko slnečné počasie, pri ktorom sa teploty na našom území dostanú na +17 až +23 °C. Príjemne teplo bude aj vo štvrtok, ale len na východe.

 

Do našej oblasti už začne prenikať veľmi studený vzduch a ten najskôr spozorujeme na západe a severozápade Slovenska. Zatiaľ čo na východe môže byť vo štvrtok ešte až +23 °C, tak Záhorie, Kysuce, Považie, či okolie Bratislavy čakajú teploty, len okolo +10 °C a chladná vzduchová hmota sa bude nasúvať nad ďalšie regióny Slovenska.

Denné teploty nepôjdu nad hranicu +10 °C

Už v piatok budeme na našom území zaznamenávať neobvykle nízke maximálne teploty, ktoré sú na túto ročnú dobu podpriemerné. V západnej časti Slovenska vystúpia teploty maximálne na +9 až +10 °C. Ešte o čosi teplejšie bude na východe.

maximálne teploty počas piatka
maximálne teploty počas piatka

V sobotu sa však už studený vzduch dostane nad celé naše územie, pričom na severozápade a západe sa ochladí ešte viac. Maximálne teploty sa budú pohybovať len od +5 do +10 °C.

Vyťahujte svetre, budeme kúriť

Od štvrtka sa tak pripravte na postupné ochladzovanie, ktoré sa ešte viac zvýrazní v piatok a v sobotu. Chladno však bude aj v nedeľu.

Vykurovacia sezóna sa na Slovensku oficiálne začína podľa vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR, keď priemerná denná vonkajšia teplota klesne pod 13 °C počas dvoch po sebe nasledujúcich dní. Zvyčajne sa to stáva na prelome septembra a októbra.

 

Je teda celkom isté, že túto podmienku prekonáme na mnohých miestach západného a severozápadného Slovenska. Teploty totiž budú veľmi nízke a zatiaľ čo uplynulý víkend sme sa čľapkali pri vode, tak budúci víkend budeme mrznúť v bundách a vo svetroch.

Pocit chladu najviac zvýrazní veľmi silný, severozápadný vietor a výdatný dážď, ktorý prinesie desiatky milimetrov zrážok. Tie by dokonca mohli priniesť aj povodne a prinesú aj prvý sneh. Viac sa dočítate TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd