Pripravte sa! Na Slovensku je nádej, že uvidíme polárnu žiaru

Peter Minárik

Fanúšikovia pozorovania nočnej oblohy by sa mali pripraviť, nakoľko existuje nádej, že budeme môcť opäť pozorovať polárnu žiaru. Priniesť by ju mohla ďalšia slnečná erupcia, ku ktorej dnes došlo a výron koronálnej hmoty z tejto erupcie, môže opäť zachytiť aj nás.

V oblasti slnečných škvŕn, ktoré sú označené ako AR386 došlo dnes ráno, v skorých ranných hodinách, k pomerne silnej erupcii triedy X3.3.

Táto udalosť, ktorá bola spojená s ejekciou koronálnej hmoty (CME) môže priniesť na našu planétu ďalšie úchvatné vesmírne divadlo, v podobe polárnej žiary, ktorú sme uplynulé mesiace už niekoľkokrát pozorovali aj zo Slovenska.

Nádej, že uvidíme polárnu žiaru žije

Napriek tomu, že slnečný výbuch triedy X3.3 sa nachádzal blízko juhovýchodného okraja škvrny, výsledný výron koronálnej hmoty (CME) sa zdá byť dostatočne široký na to, aby zahŕňal aj zložku smerujúcu k Zemi.

Ak by sa tieto aktuálne predpovede potvrdili, tak na našej planéte môže v priebehu nasledujúcich 48 hodín dôjsť k pomerne silnej geomagnetickej búrke G2 až G3, ktorá by mohla priniesť polárnu žiaru aj na Slovensko.

 

Ak by sa tak stalo, tak je skutočne vysoká šanca, že ju budeme môcť opäť pozorovať, keďže meteorologické podmienky by aj v nadchádzajúcich dňoch mali byť veľmi stabilné a pre pozorovanie polárnej žiary priaznivé. Ovplyvňuje nás totiž tlaková výš, ktorá prináša stabilné počasie.

Polárne žiary sú pomerne časté, ale prečo?

V posledných mesiacoch sa na Slovensku častejšie ako zvyčajne objavuje vzácny prírodný úkaz – polárna žiara. Bežne pozorovateľná len v blízkosti polárnych oblastí, ako sú severná Škandinávia, Aljaška alebo Kanada, sa teraz objavuje aj v našich zemepisných šírkach. Tento jav je výsledkom zvýšenej slnečnej aktivity, konkrétne geomagnetických búrok a koronálnych výronov hmoty (CME), ktoré zasahujú Zem.

 

Jedným z hlavných dôvodov častejšieho výskytu polárnej žiary je zvýšená aktivita Slnka. Slnko prechádza 11-ročným cyklom, počas ktorého sa striedajú obdobia minimálnej a maximálnej aktivity. Aktuálne sa nachádzame v období slnečného maxima, ktoré sa očakáva okolo rokov 2024-2025.

S pribúdajúcimi slnečnými škvrnami a výbuchmi na povrchu Slnka dochádza k častejším a intenzívnejším výronom koronálnej hmoty (CME). Tieto výbuchy uvoľňujú obrovské množstvo nabitých častíc, ktoré zasahujú zemskú magnetosféru a spôsobujú geomagnetické búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Zajtra
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Utorok
Oblačno
18 °C / 4 °C
Klára
Streda
Oblačno
14 °C / 1 °C
Simona
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd