Pripravte sa na možné BÚRKY. Kto a kedy sa dočká?

Pripravte sa na možné BÚRKY. Kto a kedy sa dočká?
Peter Minárik

Začiatok týždňa prinesie na naše územie do niektorých okresov aj búrky. Prvé búrky sa môžu objaviť už dnes, no výraznejšia búrková situácia sa na Slovensku očakáva zajtra. Kto si musí dať pozor pred búrkami?

Včera sme mali na dosah potencionálne búrkový deň. Všetko však pokazila rozsiahla tlaková výš, ktorá už niekoľko dní ovplyvňuje počasie na našom území. Od západu postúpil cez západnú Európu rozsiahly studený front, ktorý priniesol búrky aj do Nemecka, no nad Českom a Rakúskom sa tento front zastavil a teraz sa začína rozpadať.

Nedeľa priniesla do Česka, do Rakúska a do Nemecka zrážky. Nás zasiahli len lokálne prehánky. V oblasti Vysokých Tatier počas večerných hodín vznikli búrky, ktoré priniesli osvieženie.

Oveľa viac búrok sa na našom území očakáva nadchádzajúce dva dni.

Búrky dnes maximálne nad Tatrami

Počas pondelka bude na našom území opäť panovať prevažne slnečné a veľmi teplé počasie. V priebehu popoludnia sa však v rámci orografie začne vytvárať v oblasti Vysokých a predovšetkým Nízkych Tatier kopovitá oblačnosť, z ktorej sa môžu sformovať aj búrky.

 

Riziko búrok je najvyššie v horských oblastiach Banskobystrického kraja, no výrazné by byť nemali. Pôjde o stacionárne búrky, ktoré nad oblasťou hôr pomerne rýchlo vzniknú a následne zaniknú. Prinesú výraznejší dážď.

Utorok prinesie častejšie búrky

Zajtra by z pohľadu búrkovej situácie mala na našom území prevládať priaznivejšia situácia. Nachádzať sa nad nami bude vlhší vzduch a počas popoludnia sa začne v oveľa väčšej miere vytvárať kopovitá oblačnosť.

Numerické modely sľubujú pre búrky priaznivú situáciu predovšetkým v Banskobystrickom kraji a na celom východnom Slovensku. Postupne by sa však mohli búrky rozšíriť aj nad západné Slovensko.

 

Zajtrajšie búrky budú oveľa nebezpečnejšie tým, že sa budú vyskytovať v početnejšej miere a môžu mať dlhšiu životnosť. Stále však pôjde o veľmi stacionárne búrky, z čoho bude prameniť aj ich riziko. Hrozí nám totiž možnosť prívalových zrážok.

V ďalších dňoch tohto týždňa by sa mala búrková situácia upokojiť a búrky nám hrozia len výnimočne.
Allianz

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Zajtra
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Streda
Prehánky
23 °C / 5 °C
Eugénia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd