Pripravte sa na horúčavy a „STRAŠNÝ HIC“. Teploty vystrelia prudko nahor, bude to DRSNÉ

Pripravte sa na horúčavy a „STRAŠNÝ HIC“. Teploty vystrelia prudko nahor, bude to DRSNÉ
Veronika Salayová

Vlna horúčav na Slovensku začala a teploty budú stúpať čím ďalej, tým viac. Ochladenie sa nechystá, práve naopak. Teploty od utorka vystrelia prudko nahor a poriadny „HIC“ bude až do konca týždňa. 

Vo veľkej časti Európy aktuálne panuje nadpriemerné teplé počasie a teploty ešte vystrelia nahor. V niektorých oblastiach Európy poľahky prekročia hranicu +40 °C. 

Pomerne dlhotrvajúca vlna horúčav začiatkom týždňa ešte viac zosilnie a bude pokračovať aj počas nasledujúceho víkendu. Čakajú nás tak pekelne horúce dni. 

Nad Európou sa usadzuje tepelné kupola

Počasie sa v Európe stáva stabilnejšie, čo znamená dlhotrvajúcu vlnu horúčav na veľkej časti nášho kontinentu.

 
 

Napriek tomu, že júl je zvyčajne najteplejším mesiacom leta, teploty v nasledujúcich 7 až 10 dňoch budú oveľa vyššie ako priemer za toto obdobie.

Graf Meteogram ukazuje pre krajiny južnej a strednej Európy vrátane Slovenska výraznú teplotnú anomáliu, a to až okolo 10 °C nad priemerom. 

anomálie teplôt v Európe
anomálie teplôt v Európe, zdroj: MetDesk/SWE

Od utorka do soboty sa najteplejšia vzduchová hmota presunie z Talianska na Balkánsky polostrov a rozšíri sa na sever smerom na Slovensko, Maďarsko a Poľsko, kde sa usadí tepelná kupola na niekoľko dní.

Od utorka teploty na Slovensku vystrelia nahor

Teploty začnú od utorka v našej oblasti výrazne stúpať hore a od stredy do piatku vrcholí vlna horúčav v Taliansku, krajinách Balkánskeho polostrova, na Slovensku, v Poľsku, na Ukrajine, v Bielorusku a Pobaltí.

 

Popoludňajšie teploty v týchto dňoch budú u nás výrazne nad priemerom, lokálne aj o vyše 12 °C. Naznačené teploty budú na Slovensku atakovať hranicu +40 °C.

Horúco bude až do víkendu, takže sa nezabudnite pred pálivým slnkom dostatočne chrániť a hydratovať sa. V týchto dňoch hrozia početné úpaly, kolapsy z tepla a náhla vyčerpanosť, a to najmä u starších ľudí, malých detí a ľudí s chronickými/dlhodobými zdravotnými problémami. Situáciu radšej nepodceňujte! 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd