Prichádza PRVÁ VLNA HORÚČAV. Pozrite si, ako teplo BUDE a dokedy čakať vysoké teploty

Prichádza PRVÁ VLNA HORÚČAV. Pozrite si, ako teplo BUDE a dokedy čakať vysoké teploty
Peter Minárik

Na Slovensko konečne prichádza prvá vlna súvislých horúčav, ktorá prinesie nadchádzajúce dni hneď niekoľko vĺn teplých dní. Teploty sa nielen prehupnú cez hranicu +30 °C, ale ešte naviac budú atakovať až úroveň +35 °C.

Mnohí sa nazdávajú, že toto leto nestojí zatiaľ za nič. Prisudzujú to tomu, že nás ešte nezasiahla vlna výrazných horúčav a už niekoľko týždňov panuje na našom území sychravé a veľmi premenlivé počasie s početnými prehánkami a búrkami.

To je síce pravda, no teploty rozhodne nie sú nízke. V porovnaní s dlhodobým normálom sa priemerné denné teploty pohybujú ľahko nad normálom.

Nadchádzajúce dni sa však už konečne dočkajú aj milovníci horúceho počasia a konečne tak môžete chystať plány a vyraziť si na kúpalisko, či k jazeru. Pred nami je šnúra teplého počasia.

 

Teplý vzduch k nám bude prúdiť od juhozápadu

Európu čaká situácia, ktorá je veľmi štandardná v prípade horúčav. Nad Stredozemným morom sa bude nachádzať tlaková výš, okolo ktorej sa k nám od juhozápadu začne dostávať teplý vzduch z Afriky. Zároveň bude tento výbežok tlakovej výše zasahovať aj nad naše územie a prinesie tak slnečnejšie počasie.

Začiatok nového týždňa ešte horúčavy neprinesie, no čaká nás už slnečné počasie. Pri slnečnom počasí vystúpia maximálne denné teploty na +22 až +28 °C.

Prvý horúci deň by mal na naše územie prísť počas utorka. Maximálne teploty sa počas dňa dostanú na +26 až +32 °C, no to nebude koniec.

Predbežne najteplejšie by malo byť na našom území v stredu, kedy sa maximálne teploty na našom území vyšplhajú na +27 až +34 °C.

V stredu hrozia aj búrky

Počasie sa v priebehu stredy môže v druhej polovici dňa aj pokaziť, no to zatiaľ nemôžeme definitívne potvrdiť. Počasie v našej oblasti by mal ovplyvňovať rozpadajúci sa studený front a bude dôležité pozorovať, kde a kedy sa rozpadne.

 
 

Najnovšie predpovede vývoja avizujú, že studený front by svojim okrajom mohol v stredu popoludní ovplyvniť počasie predovšetkým na severe krajiny, kde by mohol priniesť prehánky a búrky. Tie by lokálne mohli byť aj intenzívnejšie. 

Dokedy bude takto teplo?

Vysoké teploty by nemali skončiť a pokračovať by na našom území mali aj v priebehu nadchádzajúcich dní. Ochladenie je už však na dohľad. 

Vo štvrtok by malo byť v porovnaní so stredou už o čosi chladnejšie, no stále bude teplo. Maximá sa vyšplhajú na +24 až +30 °C a v piatok sa opäť vrátia horúčavy hneď na mnohé miesta.

Počasie by sa malo lámať niekedy v priebehu nasledujúceho víkendu. Očakáva sa prechod studeného frontu, ktorý prinesie oveľa viac búrok, ale teploty zatiaľ poklesnú len mierne.

ilustračné foto
ilustračné foto, iMeteo.sk

K výraznejšiemu prepadu teplôt by malo dôjsť až k záveru júna, to je však ešte ďaleko a na definitívny vývoj si musíme ešte počkať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd