Prichádza KOMÉTA. Môže patriť medzi TOP 50 najjasnejších objektov na oblohe

Prichádza KOMÉTA. Môže patriť medzi TOP 50 najjasnejších objektov na oblohe
Veronika Salayová

Jedným z najzaujímavejších a najočakávanejších nebeských úkazov roku 2024 bude celkom určite kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. Tá sa bude na jesennej oblohe, najmä v priebehu októbra, nachádzať na večernej oblohe po západe Slnka. Je sa na čo tešiť.

Kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS začína zjasňovať a už je viditeľná z našej zemepisnej šírky. Prah jasu bol prekročený, čo znamená, že už ju na oblohe môžeme pozorovať voľným okom, avšak ešte len rozmazane, no to sa onedlho zmení.

Kométu možno v týchto dňoch vidieť ako rozmazanú bodku na oblohe, avšak pri pri miernom zväčšení ďalekohľadom je možné vidieť jej honosný chvost.

 

Kométu bude v týchto dňoch možné vidieť veľmi nízko nad juhovýchodným obzorom za svitania okolo 5:30 h. Po prelete príslním sa kométa bude k Zemi približovať a presunie sa na večernú oblohu. 

Kométu potom budeme vidieť asi trištvrte hodinu po západe Slnka extrémne nízko nad západným obzorom, a to zhruba od 10. októbra 2024. Ak kométa dosiahne naozaj veľkú jasnosť, mohla by to byť jedna z najjasnejších objektov na nočnej oblohe. 

Kométa môže byť veľmi jasná

Predpovede očakávali, že kométa bude viditeľná aj voľným okom ku koncu septembra a tieto predpovede boli potvrdené. Teraz je nádej, že počas nasledujúcich týždňov bude kométa svietiť na oblohe oveľa jasnejšie.

Tie najoptimistickejšie predpovede dokonca sľubujú, že by kométa mohla byť jasnejšia ako kométa NEOWISE v roku 2020. Avšak ako kométa nakoniec bude jasná, sa dopredu nevie, čiže jej konečnú jasnosť treba brať s rezervou.

 

Niektorí astronómovia však očakávajú, že táto kométa bude v top 50 najjasnejších objektoch na oblohe. Prognózy naznačujú, že kométa bude jasnejšia ako Jupiter a o niečo menej jasná ako Venuša, čo z nej robí skvelý a ľahko viditeľný objekt na oblohe.

Najbližší prechod kométy k Zemi je 12. októbra na vzdialenosť 71 miliónov km. Kométa sa následne bude od nás vzďaľovať a na oblohe ju bude možné pozorovať približne do konca októbra. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Zajtra
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Piatok
Prehánky
18 °C / 6 °C
Cyprián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd