Pri záplavách sa na obec zrútil kameňolom. Po nezvestných stále pátrajú

Pri záplavách sa na obec zrútil kameňolom. Po nezvestných stále pátrajú
Veronika Sádovská

Balkán zasiahli silné lejaky, ktoré spôsobili smrť desiatok ľudí a obrovské zničenie. V Bosne vyvolali najsmrteľnejšie záplavy v histórii a mnohých ľudí ešte stále hľadajú. Na obec Donja Jablanica sa doslova zrútil kameňolom.

Záchranári prehľadávali počas dnešného dňa sutiny v obci Donja Jablanica pri pátraní po ľuďoch, ktorí sa stratili pri najsmrteľnejších záplavách v Bosne za posledné roky, ktoré v piatok zasiahli oblasť Balkánu.

Predstaviteľ kantonálnej vlády Darko Juka v sobotu novinárom povedal, že po vyhodnotení všetkých správ vláda dospela k záveru, že v oblasti Jablanica, 70 kilometrov juhozápadne od Sarajeva, zomrelo 13 ľudí.

 

Hľadajú ich desiatky záchranárov

Pri hľadaní dnes pomáhal aj bager, ktorý odstraňoval veľké kusy domov a iné ťažké predmety, aby sa zistilo či sa pod nimi nachádzajú nejakí preživší. Silný dážď zastavil počas noci pátranie, preto v ňom pokračovali až dnes ráno, keď sa situácia upokojila. V Donji Jablanici bolo ešte veľa domov pod troskami.

Alka Glusic (74) prišla o brata a troch najbližších rodinných príslušníkov. Bývala v inom dome so svojou sestrou. Ten (bratov) dom je teraz preč. Nikto tam neprežil," povedal Glušić v slzách agentúre Reuters.

 

Na obec sa zrútil kameňolom

V dôsledku bleskových záplav sa v piatok kameňolom nad Donjou Jablanicou zrútil a sutiny zasypali domy a autá v obci. Nezima Begovič (62) mala šťastie. Jej dom je poškodený, no vyviazla bez zranení. Počula som ľudí kričať a zrazu bolo všetko ticho. Potom som povedala, že sú tam všetci asi mŕtvi," povedala agentúre Reuters.

Ďalší obyvateľ tejto obce, Enes Imamovič (66), povedal, že ho v piatok okolo 5:00 zobudili hlasné zvuky. Všetko bolo biele (od kameňov a prachu, ktoré spadli z lomu), dom môjho priateľa bol preč. Počul som výkriky," povedal Imamovič pre agentúru Reuters.

Bosniansky futbalový zväz (NFSBIH) pre záplavy odložil všetky zápasy. Bosnianska volebná komisia sa rozhodla tento víkend odložiť miestne voľby v obciach postihnutých povodňami, ale pokračovať v hlasovaní inde.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd