Pri slovenských hraniciach klesla teplota k -16 °C. Ide o nový rekord

Pri slovenských hraniciach klesla teplota k -16 °C. Ide o nový rekord
Veronika Salayová

Počas týchto nocí už začína prituhovať čoraz viac. Neďaleko slovenských hraníc namerali teplotu až -16 °C, čo je zatiaľ rekordná teplota na tejto maďarskej stanici neďaleko našich hraníc. 

Lokalita Mohos-töbör na severe Maďarska je známa okrem iného aj tým, že často merajú extrémne nízke teploty, čo má veľmi jednoduché vysvetlenie.

Studený vzduch je hustejší, preto sa ľahko zachytáva vo vzduchu, kde sa v prípade silnej radiácie môžu vyskytnúť extrémne nízke teploty.

V tejto oblasti včera nadránom namerali extrémnu teplotu vzhľadom na to, že je len október. Na Mohosi klesla teplota k -16 °C. 

 

Extrémne suchý vzduch

Meracia stanica v spolupráci s Ústavom geografie a geoinformatiky Univerzity v Miškolci zaznamenala teplotu -16 °C v dôsledku extrémne nízkej vlhkosti vzduchu.

Pred v piatok na rovnakom mieste namerali teplotu -14,5 °C. Bola to zatiaľ najnižšia októbrová hodnota od inštalácie prístroja v roku 2022, ktorá bola teraz prekonaná. 

Mohos-töbör je zaujímavá lokalita na severe Maďarska, ktorá je známa svojou špecifickou mikroklímou. Nachádza sa v Bukovských horách neďaleko našich hraníc, a je to miesto, kde boli zaznamenané výrazné teplotné extrémy.

Táto oblasť je chránená ako súčasť Bukovského národného parku a je známa svojimi drastickými krátkodobými zmenami teploty, ktoré sú charakteristické pre jej mikroklímu. Zároveň ide o najchladnejšie miesto v Maďarsku.

 

Lokalita je tiež zaujímavá pre turistov a vedeckých pracovníkov, ktorí majú záujem o štúdium unikátnych klimatických javov. Výskumy v tejto oblasti môžu pomôcť lepšie pochopiť, ako lokálne faktory, ako je vegetácia, terén a expozícia voči slnku, ovplyvňujú tvorbu mikroklímy.

Výskum mikroklímy v Mohos-töböri je dôležitý pre pochopenie lokálnych klimatických podmienok a môže poskytnúť cenné informácie pre širšie meteorologické štúdie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Zajtra
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd