Pri pobreží Floridy sa zjavila čierna škvrna. Odkiaľ sa vzala?

Pri pobreží Floridy sa zjavila čierna škvrna. Odkiaľ sa vzala?
Veronika Sádovská

Pri pobreží Mexického zálivu sa začiatkom októbra objavila veľká tmavá škvrna. Vedci vysvetľujú, že to súvisí so zmenou klímy, ale dosť nečakaným spôsobom.

Vedci z programu Copernicus zverejnili online fotografie z družice Copernicus Sentinel-2, na ktorých je vidieť časť západného pobrežia Floridy, neďaleko mesta Punta Gorda. Snímky vznikli s odstupom niečo viac ako dva týždne, no na snímke zo 14. októbra je pozdĺž pobrežia veľká tmavá škvrna, ktorá tam koncom septembra ešte nebola.

Podľa nich to súvisí so zmenou klímy, avšak iným spôsobom, ako by si mnohí predstavovali.

 

Súvisí to s veľkou katastrofou

Ako vedci vysvetlili, tieto fotografie zobrazujú pobrežie pred a po údere hurikánu Milton. V dôsledku výdatných zrážok sa pôda a rôzne usadeniny vyplavili do riek a následne do oceánu, čím sa voda zakalila a viditeľne stmavla.

Hurikán Milton zasiahol pobrežie Floridy 9. októbra. Bol to tretí najrýchlejšie silnejúci atlantický hurikán v histórii – za necelých 24 hodín sa z neho stal hurikán najvyššej, piatej kategórie. Dopadol na pobrežie ako hurikán tretej kategórie a priniesol so sebou mnohé tornáda, extrémne silný vietor a výdatné zrážky.

 

Ako hurikán súvisí so zmenou klímy?

Vyššie sme ale spomínali, že táto čierna škvrna súvisí so zmenou klímy. Ako však s ňou súvisí hurikán Milton, keď hurikány v tejto boli vždy?

Vedci, ktorí študujú vplyv klimatických zmien na extrémne prejavy počasia, potvrdili, že Milton bol taký extrémny práve kvôli globálnemu otepľovaniu. Sila hurikánu bola umocnená rekordne vysokými teplotami na hladine mora v Mexickom zálive.

Mimoriadne teplá voda bola hnacím motorom tohto monštruózneho hurikánu, ktorý na pevnine spôsobil stovky úmrtí. Ako sme spomínali veľmi rýchlo posilnil na hurikán 5. kategórie a to za necelý jeden deň. Florida sa z neho bude spamätávať ešte dlhé mesiace.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd