Pri búrkach spadlo rekordné množstvo zrážok. Až dvojnásobok mesačného priemeru

Pri búrkach spadlo rekordné množstvo zrážok. Až dvojnásobok mesačného priemeru
Veronika Sádovská

V tomto meste zaznamenali včera rekordné zrážky. Za šesť hodín tam spadlo 142,8 litra na meter štvorcový. To je viac ako dvojnásobok priemerných mesačných zrážok v auguste.

Streda priniesla do mnohých oblastí krajiny búrlivé počasie so silným dažďom a búrkami. Výdatné zrážky spôsobili v poľskom meste Zamość bleskovú povodeň. Zaplavené boli ulice, pivnice, garáže, škôlky, škola aj internát.

Silné búrky včera spôsobili škody aj v ďalších oblastiach, prevažne pod Tatrami a v poľsko-slovenskom pohraničí.

 

Dvojnásobné množstvo zrážok

Inštitút meteorológie a vodného hospodárstva na sociálnej sieti oznámil, že v stredu padol v Zamośći rekord. Za šesť hodín tam napadlo 142,8 litra zrážok na meter štvorcový. Počas najsilnejšieho lejaku tam spadlo za jednu hodinu neuveriteľných 88,3 l/m2. Podľa IMWM bolo predchádzajúce maximum denných zrážok pre toto mesto 89,9 l/m2.

Podľa prognostičky tvnmeteo.pl Arlety Unton-Pyziołek sú priemerné mesačné zrážky v auguste v meste Zamość 61 l/m2. Dodala, že v Zamośći spadlo viac zrážok ako nedávno vo Varšave za 24 hodín.

„Ďalší lejak, ďalšie rekordy,“ napísal Grzegorz Walijewski, hovorca IMWM, vo štvrtok ráno na sociálnej sieti. Dodal, že denné zrážky v meste Zamość boli 147,2 l/m2. Doterajší rekord bol zo dňa 31. mája 1980, kedy bolo zaznamenaných 89,9 l/m2. „Okamžitá intenzita bola 88,3 l/m2/1 h (možno najvyššia zaznamenaná v Poľsku od začiatku meteorologických meraní IMWM)," zdôraznil.

 

Búrky boli extrémne

Intenzívne búrky zasiahli aj obec Skibice. Tá leží približne 40 km severovýchodne od Zamość. Stačila chvíľa a obec sa zmenila na nepoznanie. Prúd vody unášal všetko, čo mu stálo v ceste. Zaplavené ostali nielen ulice, ale aj niekoľko rodinných domov.

Rovnako utrpel aj podtatranský región. Nehnuteľnosti a cesty vo Witówe v obci Kościelisko boli zaplavené. V uliciach sa nahromadilo blato. „Masy vody z polí stekajú do dažďovej kanalizácie, ktorá toto množstvo nedokáže zadržať," napísal Tygodnik Podhalański.

Poľské periodikum informovalo aj o záplavách v Suchej Hore na slovensko-poľskom pohraničí. Na Slovensku vytopilo hneď niekoľko obcí práve v blízkych oblastiach s Poľskom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd