Predpoveď zarezala extrémne horúčavy. Takto sa zmenila predpoveď

Predpoveď zarezala extrémne horúčavy. Takto sa zmenila predpoveď
Peter Minárik

Aktuálna predpoveď zarezala vlnu extrémnych horúčav, ktorá sa očakávala od tohto víkendu, a horúčavy budú slabšie. Nemožno však povedať, že horúčavy budú príjemnejšie, a to pre oveľa vlhší vzduch, ako sa pôvodne očakávalo.

Predpoveď počasia ešte na začiatku tohto týždňa avizovala, že na prelome tohto a budúceho týždňa odštartuje vlna extrémnych horúčav, ktoré zasiahnu mnohé štáty Európy a pri ktorých by mohli teploty atakovať až hranicu +40 °C.

Niektoré behy numerických modelov dokonca avizovali, že teploty by aj na Slovensku mohli v priebehu budúceho týždňa vystúpiť až k +40 °C. My sme však upozorňovali, že takéto teploty sa na základe ansámblových predpovedí neočakávajú, a teploty by mali dosahovať maximá niekde okolo +37 až +38 °C, čo sú stále extrémne hodnoty.

Dnes to však vyzerá tak, že ani takéto teploty sa neočakávajú. Horúčavy síce prídu, ale budú o zhruba 2 °C nižšie, ako sa pôvodne očakávalo.

 

Pocitovo to bude horšie

V oblasti Balkánu či v Maďarsku sa očakávali teploty nad +40 °C a o čosi nižšie aj na našom území. Pôvodné predpovede však avizovali, že do našej oblasti bude prúdiť suchá a teplá vzduchová hmota. Suchý vzduch je príznačný v tomto období výraznými aplitúdami. V noci sa takýto vzduch rýchlo vychladzuje a teploty klesajú na nízke hodnoty a, naopak, počas dňa teploty prudko stúpajú. Práve suchý vzduch mohol vyhnať teploty na našom území až k hodnotám okolo +38 °C.

Nakoniec však charakter vzduchovej hmoty bude o čosi iný a vzduch bude oveľa vlhší, ako sa pôvodne očakávalo. To zabráni takému rastu teplôt, no na pocit nemôžeme hovoriť o príjemnejších teplotách.

Vlhký a teplý vzduch totiž spôsobuje dusné počasie a presne to nás budúci týždeň čaká. Namiesto extrémnych horúčav nás čakajú silné horúčavy a dusno. Prvé dusno nás čaká už v nedeľu na západe a východe Slovenska.

očakávané dusno
očakávané dusno
 

Horúčavy prekonajú +35 °C

Už oddnes máme na našom území slnečné a teplé počasie a takto sa to očakáva aj v budúcom týždni. Teploty sa počas víkendu dostanú na našom území na hodnoty od +27 do +34 °C.

Na začiatku budúceho týždňa však bude ešte teplejšie a v utorok by sme hodnotu +35 °C mohli atakovať hneď na niekoľkých miestach.

očakávané teploty na našom území v utorok
očakávané teploty na našom území v utorok

Prítomnosť vlhkého vzduchu nad naším územím sa začne prejavovať aj na postupných búrkach, ktoré budú častejšie. Prvé búrky sa očakávajú v utorok, no výraznejšie prídu zrejme až v stredu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 8 °C
Oleg
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Zamračené
21 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
20 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
15 °C / 2 °C
Jolana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd