Predpoveď vyšla. Spadlo až 350 mm. Ako to bolo s 1000-ročnou povodňou?

Peter Minárik

Naša oblasť, teda stredná Európa, zažíva jednu z najhorších povodňových situácií, pričom na niektorých úsekoch riek je situácia najhoršia v novodobej histórii. Pôvodné predpovede o extrémnych zrážkach sa naplnili a predpoveď tých, ktorí vyhlasovali, že nič nebude alebo že bude len výdatnejší dážď a spadne maximálne do 200 mm, sa nenaplnili. 

Na úvod povedzme, že to najhoršie už máme za sebou. Na západnom Slovensku síce stále prší, no intenzita zrážok je už oveľa slabšia, akú sme zaznamenávali v noci a dnes ráno. Nasledujúcu noc príde od severovýchodu nad naše územie ďalšie zrážkové pole, no to by už nemalo byť také výrazné, aké nás zasiahlo uplynulú noc.

S povodňami však lokálne budeme stále bojovať a na povodí Dunaja a Moravy budú hladiny dosahovať povodňové stupne minimálne do polovice budúceho týždňa.

Ako tomu býva pri každej predpovedi zvykom, tak opäť mali niektorí veľkú potrebu situáciu komentovať a vyhodnocovať ešte pred tým, ako sa reálne predpovede mohli vôbec naplniť. Predchádzajúce dni nielen nás, ale aj mnohých ďalších častovali prívlastkami, hovorili, že zastrašujeme, bulvarizujeme, no čas ukázal len jedno a to, že ich vlastné predpovede, ktoré vydávali, boli absolútne nepresné a v aktuálnej situácii svoje mylné komentáre a hodnotenia druhých už nezdôvodňujú. 

Opäť sa však v mediálnom prostredí ukázala jedna vec, a síce, že mnohým − aj tým samozvaným odborníkom a dokonalým expertom − stačí prečítať nadpis a už nečítajú samotný obsah správy alebo článku a chýba im zmysel pre pochopenie textu. 

V prostredí kolovali fámy o 1000-ročnej povodni pre Slovensko, čo však nikto absolútne nepredpokladal a nepredpokladali sme to ani my. Dotyčným stačilo prečítať nadpis a prvých 90 znakov a už, samozrejme, vedeli, čo je asi v texte a vydávali svoje komentáre a častovali urážkami a prívlastkami. Ako to však bolo naozaj?

Tisícročné povodne

iMeteo.sk funguje na Slovensku už od roku 2007 a za tie roky prešiel web mnohým vývojom až do dnešného stavu. Naším cieľom je informovať nielen o aktuálnom stave, ale aj o očakávanom vývoji. Snažíme sa situáciu popisovať širokej mase ľudí, a to aj tým, ktorí až tak nerozumejú fyzikálnym zákonitostiam. Na základe toho aj volíme zaujímavé titulky, ktoré majú pútať pozornosť, no keďže články nezamykáme ani nepredávame, tak očakávame, že si ľudia prečítajú aj text, a nielen 90 znakov z nadpisu. V uplynulých dňoch však nadpis stačil aj vzdelaným ľuďom, čo je dosť smutné. Neprečítali celý obsah a už komentovali.

Správu o 1000-ročnej povodni sme publikovali v utorok večer. Pôvodný text nájdete tu a k tomu bol sprievodný obsah na sociálne siete(všimnite si ten otáznik). Ak si daný článok otvoríte, tak zistíte, že sme sa nevenovali primárne Slovensku, ale našej oblasti, ktorou je stredná Európa. Vôbec v prvom článku, v ktorom sme sa venovali potenciálu blížiacej sa povodne, sme citovali nemeckého meteorológa Albana Burstera

Ten uviedol, že ak by sa predpovede naplnili, tak spadnúť môže v oblasti Labe dvoj- až trojnásobok toho, čo v roku 2013. Situáciu analyzovali aj meteorológovia z DWD, ktorí varovali pred extrémnymi scenármi. 

1000-ročné povodne sme vtedy v žiadnom súvetí a ani vete nespojili s územím Slovenska. Predpovedné mapy a komentáre, ktoré sme dávali TU alebo TU, nič nekonštatovali a vyjadrovali sa k celej našej oblasti ako celku, NIELEN K ÚZEMIU SLOVENSKA.

Aj v júni sa na Dunaji vyskytovali 1000-ročné povodne, avšak len na horných úsekoch Dunaja. Ak sa v médiách uvádza X-ročná povodeň, tak je to vždy pre konkrétny profil, a rozhodne neplatí, že ak je 1000-ročná povodeň na Dunaji v Nemecku či v Rakúsku, že bude aj na Dunaji na Slovensku. Povodňová vlna sa totiž postupne rozplýva.

Podobne je to aj teraz. Na juhozápade Poľska zaznamenali dnes až 1000-ročnú vodu a 100-ročnú povodeň evidujú aj v Moravskosliezskom kraji. Rozhodne však nemožno vyberať len jeden fakt a ten zovšeobecňovať na iné územie.

Rovnako sme v uplynulých dňoch informovali, že v našej oblasti sa ochladí a môže napadnúť 1 meter nového snehu. Opäť však mnohým stačil nadpis a neprečítali si, že naša predpoveď sa týkala výlučne rakúskych Álp, a túto predpoveď potom napasovali pre územie Slovenska.

Toto sa deje pomerne často. Vytiahne sa jeden fakt: napríklad kanadská predpoveď o 100-ročnej zime a napasuje sa automaticky aj pre územie Slovenska.

O 1000-ročnej vode sme my teda písali v súvislosti s tým, že výdatné zrážky, ktoré zasiahnu celý náš región, môžu túto 1000-ročnú povodeň na nejaké miesto priniesť a rozhodne sme nikde neuviedli, že 1000-ročná povodeň sa očakáva na Morave alebo v Bratislave. Niektorým však stačia nadpisy, lebo, samozrejme, treba si nejako kopnúť a vyjadriť sa.

Spadlo viac ako 300 mm

Druhou vecou, ktorá dosť rezonuje, sú spadnuté zrážky. My sme meteorologický portál a na ňom priebežne komentujeme vývoj počasia. Predpoveď sa vyvíja a situáciu sme upresňovali. Ešte v stredu sme informovali, že podľa nášho spracovania modelu ICON sa ťažisko zrážok presúva nad Slovensko a že najväčšie úhrny by mali spadnúť v Jeseníkoch, v Beskydoch, na severe Álp a na severných stranách Karpát. V týchto oblastiach sa úhrny zrážok môžu dostať až na viac ako 300 mm. V ďalšom článku sme potom informovali, že model ICON stále počíta so silným náveterným efektom a že by mohlo spadnúť aj viac ako 250 mm.

prezentované jednotlivé behy modelov
prezentované jednotlivé behy modelov

Opäť sme sa dočkali prívlastkov ako šírenie klamstiev a strachu, pričom sme len komentovali jednotlivé varianty modelov. Dnes sa potvrdzuje, že predpovede tých, ktorí očakávali 120 až 180 mm, v extrémnom a v ojedinelom prípade do 200 mm, sa ukázali ako veľmi podcenené. Na Záhorí prekonávame 200 mm na viacerých miestach a na návetriach dokonca vyše 350 mm.

Aj týmto chceme poukázať, aké dôležité je čítanie obsahu článkov a nevystačiť si len s titulným obrázkom a s 90 znakovým titulkom, kde sa celá situácia popísať nedá. Ak to človek nedokáže, tak potom by nemal obsah článku a správy absolútne komentovať a zdržať sa vyjadrovania, no kto chce psa biť, palicu si vždy nájde.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd