Predpoveď pre Slovensko sa VÝRAZNE zlepšila. Pre povodie Dunaja sa, naopak, zhoršila

Peter Minárik

Posledné prepočty numerických modelov naznačujú výrazné zlepšenie počasia v oblasti Slovenska a celé ťažisko zrážok odsúvajú viac západne, čím sa zhorší situácia v povodí Dunaja, Labe a Odry.

Vývoj počasia z uplynulých hodín naznačuje výrazné zlepšenie zrážkovej a s tým súvisiacej hydrologickej situácie na našom území. Vďaka západnejšej polohe stredu tlakovej níže sa hlavné ťažisko zrážok, ktoré malo zasahovať nad Záhorie a severozápadné Slovensko, presunulo k našim susedom.

Situácia sa na Slovensku a mierne aj na Morave zlepšila. Naopak, sa výraznejšie zhoršila na povodí Odry, Labe a Dunaja. Rakúšania sa už pripravujú najmenej na 50-ročnú povodeň.

Zrážky sa odsunuli západnejšie

Pri povodňových situáciách, ktoré spôsobujú tlakové níže, je veľmi podstatná presná trajektória tlakovej níže a na základe toho sa aj upresňuje predpoveď. Pôvodné predpoklady hovorili o tom, že sa stred tlakovej níže bude nachádzať nad stredným Slovenskom a postupne sa odsunie k východu, no aktuálne prognózy hovoria, že stred sa bude nachádzať o zhruba 50 až 70 km západnejšie nad západným Slovenskom.

Hlavné ťažisko zrážok sa tak odsunie západnejšie na našom území, no to neznamená, že u nás už nebude výdatnejšie pršať.

Najviac zrážok za uplynulé dva dni spadlo na severných stranách Malých Karpát, kde sa prejavuje náveterný efekt. Na stanici Pernek spadlo už 159 mm zrážok. Najnovšie predpovede očakávajú ďalších maximálne 150 mm, čím sa môže úhrn dostať cez 250 mm.

K dispozícii sú už aj regionálne a oveľa presnejšie predpovedné modely. Predpovedný model ICON-D2, ktorý patrí k najpresnejším a má veľmi jemné rozlíšenie až 2,2 km, čím zachytáva doliny, hrebene hôr a aj možné javy ako náveterné efekty, čaká stále najhoršiu situáciu v oblasti Malých Karpát. Tento model nepočíta celé územie Slovenska, ale to je v tejto situácii irelevantné, keďže najvýdatnejšie zrážky a očakávajú na západe a severozápade nášho územia.

predpoveď modelu ICON-D2 do konca víkendu
predpoveď modelu ICON-D2 do konca víkendu
 

Predpovedný model očakáva na najbližších 48 hodín pre naše územie maximálny úhrn v oblasti Malých Karpát s úhrnom do 150 mm. Záhorie by malo dostať do 80 mm zrážok.

Zhoršenie v povodí Dunaja

K miernemu zlepšeniu došlo aj na dolných a stredných úsekoch Moravy. Naopak, na hornom úseku Moravy a v povodí Odry sa výraznejšie zhoršila situácia. V oblasti Jeseníkov kalkuluje model stále až extrémnych 460 mm zrážok.

Celé zrážkové pole sa odsunulo viac západnejšie, čím bude viac zasiahnutá Českomoravská vrchovina a povodie Vltavy a Labe. K výraznejšiemu zhoršeniu došlo aj v povodí Dunaja.

 

Na severných stranách Álp by malo dochádzať taktiež k náveternému efektu, teda k podobnému javu, aký vidíme na severe Malých Karpát. V Alpách by tak mohlo spadnúť až ďalších 350 až 400 mm, čo sa prejaví na Dunaji.

Rakúsko očakáva minimálne 50-ročnú povodeň, ktorá by mala zasiahnuť aj Viedeň. Tým pádom by sa mala aj zhoršiť situácia na slovenskom Dunaji. Naopak, na Morave by sa mala situácia mierne zlepšiť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd