Predpoveď povodní sa opäť zhoršila. Takto vyzerajú aktuálne dáta

Peter Minárik

Predpoveď očakávaných zrážok sa opäť zmenila a prakticky sa bude meniť každým ďalším prepočtom numerického modelu. Problémom však je, že sa situácia zhoršuje.

Nad severným Talianskom už máme rozsiahlu tlakovú níž, ktorá nesie meno ANETT. Táto níž už aktuálne prináša do oblasti Álp prvé zrážky.

Lejak sa aktuálne rozširuje smerom nad Českú republiku a nad Rakúsko a v ranných hodinách, po 6:00 začne postupne pršať aj na našom území. Zrážky sa postupne budú rozširovať, pričom naše územie čaká to najhoršie v priebehu víkendu.

Aktuálne máme večerné prepočty nemeckého numerického modelu, ktorý dlhodobo sledujeme a informujeme vás o prepočtoch tohto modelu. Tento numerický model patrí, čo sa zrážok týka pre našu oblasť k vôbec najpresnejším.

Predpoveď sa opäť zhoršila

Posledné prepočty numerického modelu zhoršujú očakávaný vývoj pre naše územie. Doteraz sa to najhoršie očakávalo na severe Álp a v oblasti Moravy, pričom na našom území malo spadnúť do 200 mm zrážok.

 

Ako vidieť na mape posledných štyroch výpočtov numerických modelov, tak situácia sa na našom území s každým výpočtom zhoršuje a celkové úhrny cez 200 mm zrážok sa očakávajú oveľa plošnejšie a výdatnejšie.

posledné štyri výpočty modelu
posledné štyri výpočty modelu

Dokonca by na našom území mohlo spadnúť aj viac ako 250 mm zrážok s čím počíta aktuálne ten najpesimistickejší variant.

aktuálne pesimistický variant vývoja
aktuálne pesimistický variant vývoja

Najoptimistickejší variant zatiaľ počíta s maximálnym úhrnom v oblasti Malých Karpát na úrovni 190 mm, čo je stále extrémne veľa.

aktuálne najoptimistickejší variant
aktuálne najoptimistickejší variant
 

Úplne inú ligu zažijú Alpy, Beskydy a Jeseníky, kde spadne až cez 300 mm zrážok. Situáciu sledujeme a nové dáta prinesieme dopoludnia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd