Takto vyzerá aktuálna predpoveď povodní. Pozrite si najpravdepodobnejší scenár vývoja

Peter Minárik

Pršať už na Slovensku začalo, no zatiaľ sú zrážky len pomerne slabé. To sa však už čoskoro začne meniť a počasie sa začne výraznejšie zhoršovať. Dážď bude na Slovensku silnieť a prinášať bude čoraz výdatnejšie zrážky, ktoré začnú prekračovať celkové úhrny až cez 100 mm.

Na západnom a severozápadnom Slovensku nám už začalo pršať, no intenzita dažďa je ešte slabá v porovnaní s tým, čo nás čaká nadchádzajúce hodiny.

Zatiaľ sa najintenzívnejšie zrážky vyskytujú v oblasti Záhoria, kde celkovo napršalo od 5 do 10 mm. Výrazne prší aj na Morave, či v Alpách. Na Morave evidujú maximálne úhrny cez 20 mm a v Alpách cez 35 mm. Zrážky sú však aj tu ešte slabé.

V priebehu popoludnia a večera však nad Alpami začnú zrážky naberať na intenzite a zajtra ráno naberú zrážky na sile aj na našom území. Zatiaľ čo aktuálna intenzita dažďa dosahuje zhruba 1 mm za hodinu, tak zajtra to bude až cez 5 mm za hodinu.

Aktuálna predpoveď

Máme k dispozícii nové výpočty numerických modelov a naďalej sa potvrdzuje, že o žiadnom zlepšení nemôže byť ani reč.

štyri posledné výpočty numerického modelu ICON
štyri posledné výpočty numerického modelu ICON

Priestorovo sa očakávané zrážky ešte menia, no už sú takmer isté oblasti, kde naprší najviac. Medzi najviac postihnuté budú patriť severné návetria Álp, české Jeseníky a Beskydy. V týchto oblastiach by mohlo spadnúť až cez 300 mm zrážok, pričom najpesimistickejšie výpočty numerických modelov hovoria aj o 400 mm.

 

Čo sa Slovenska týka, tak extrémne naprší na celom západe a severozápade. Najpostihnutejšia oblasť bude Záhorie a oblasť Myjavy. Od piatkového poludnia sa totiž bude prejavovať silný, náveterný efekt a práve ten prinesie najviac zrážok do oblastí, ktoré majú na svojej južnej strane horskú prekážku.

Na Slovensku najviac naprší v širokej oblasti Malých Karpát a Javorníkov. Veľmi výrazne však naprší aj v Strážovských vrchoch či na Kysuciach.

Aký je najhorší možný variant?

Z ansámblov numerických modelov môžeme vypočítať aj najoptimistickejší, najpravdepodobnejší či najpesimistickejší variant. Najoptimistickejší variant hovorí o tom, že na našom území spadne maximálne 197 mm.

 

Najpravdepodobnejší scenár aktuálne hovorí o tom, že maximálny úhrn dosiahne v Malých Karpatoch, v okolí Myjavy či v oblasti Javorníkov okolo 218 mm.

Najnegatívnejší variant aktuálne počíta s tým, že na Slovensku môže spadnúť až 268 mm zrážok.

aktuálne scenáre vývoja
aktuálne scenáre vývoja

Ak sa pozrieme na celé povodie Moravy a Dunaja, tak najhorší variant očakáva úhrny okolo 370 mm, pričom najpravdepodobnejší scenár hovorí o úhrnoch okolo 320 mm.

Každopádne všetky tieto dáta nevyznievajú príliš optimisticky a keďže zrážky budú rozsiahle, tak počas víkendu treba počítať s výrazným vzostupom vodných tokov.

V najbližších dňoch hrozia povodne aj na Slovensku. Povodne môžu páchať materiálne škody a pred nečakanými nástrahami počasia vás ochráni vhodné poistenie. Zistite, či je vaša nehnuteľnosť vhodne poistená a nie je podpoistená.

 Získajte teraz vďaka iMeteo.sk a Allianz ZĽAVU na nové alebo aj aktuálne poistenia nehnuteľností. Vyplňte nezáväzný formulár a poisťovňa vás bude kontaktovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd