Polárna žiara nad Slovenskom. Predpoveď toho, kedy bude viditeľná

Polárna žiara nad Slovenskom. Predpoveď toho, kedy bude viditeľná
Peter Minárik

Nad Slovenskom budeme môcť opäť pozorovať polárnu žiaru a to hneď na mnohých miestach. K pozorovaniu nám však musia priať aj meteorologické podmienky a v tomto článku sa pozrieme na to, kedy by polárna žiara mala byť zo Slovenska viditeľná.

Na Slnku došlo včera k najsilnejšej slnečnej erupcii v súčasnom cykle slnečnej aktivity. Táto slnečná aktivita vrcholí a aj dnes vyprodukovala nové erupcie, ktoré vyvrhli koronálnu hmotu smerom k našej planéte.

Včerajšia erupcia na Slnku bola ešte výraznejšia, ako májová erupcia, ktorá opäť priniesla nad naše územie polárnu žiaru a tak astronomické podmienky prajú tomu, že aj na Slovensku bude možné pozorovať polárnu žiaru.

Hrozí geomagneticka búrka

Na Slnku sa nachádza veľmi aktívna oblasť s číslom AR3842. Odtiaľ pochádzajú dve erupcie triedy X (X7.1 a X9.1) a mnoho erupcií triedy M. Tieto erupcie vyvrhli koronálnu hmotu - CME, ktorá putuje k našej planéte a ktorá bude interagovať s magnetickým poľom Zeme, čoho výsledkom budú spomínané polárne žiary.

Podľa predpovedí prvý CME dorazí dnes počas dňa, čo môže vyústiť do magnetickej búrky triedy G1-G3 . Neskôr na Zem dorazí slnečný vietor zo slabších erupcií, ktorý by mal udržiavať polárnu aktivitu. Polárna žiara nad Slovenskom sa môže objaviť už túto noc a to aj nasledujúce noci, minimálne do pondelka.

 

Polárna žiara sa teda bude vyskytovať, no na to, aby sme ju mohli aj vidieť nám aktuálne nepraje oblačnosť, no máme dobré správy. Počasie sa totiž zlepší.

Predpoveď, kedy bude viditeľná polárna žiara

V noci z piatka na sobotu budú podmienky vhodné iba na hrebeňoch Vysokých Tatier. Oblačnosť bude zostupovať a na štítoch sa najskôr vyjasní.

Aj v sobotu bude nad našim územím veľmi veľa oblačnosti a z veľkej časti nebude polárna žiara viditeľná. Viditeľná nebude zo západného a severozápadného Slovenska, kde bude zamračené. Na zvyšku územia ja pravdepodobnosť väčšia, no aj tu bude oblačnosti pomerne veľa.

Najvyššia šanca bude v noci zo soboty na nedeľu na Horehroní a na východe Slovenska.

 
 

Ak by geomagnetická búrka pokračovala a astronomické podmienky budú priaznivé, tak v noci z nedele na pondelok by mali priať meteorologické podmienky na väčšine Slovenska. Oblačnosti by malo byť ešte menej.

Ak teda chcete vidieť polárnu žiaru, tak v noci zo soboty na nedeľu odporúčame oblasti Tatier, Horehronia, Gemera a oblasť Slanských vrchov.

V noci z nedele na pondelok sa oblačnosť zmenší na ďalších miestach, no astronomické podmienky sú nateraz ešte otázne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Zajtra
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd