Predpoveď počasia sa opäť zhoršila. Takto to bude s povodňami na Slovensku

Peter Minárik

Najčerstvejšie predpovede numerických modelov opäť pridali na celkovom úhrne zrážok a povodne na Slovensku sú už takmer isté. Posledné prepočty numerických modelov opäť pridávajú na intenzite zrážok. Takto vyzerajú aktuálne dáta....

Numerické modely aj naďalej pridávajú na celkovom úhrne zrážok, ktoré spadnú v našej oblasti. SHMÚ vychádza primárne z modelu ECMWF a Aladin, a v prvej zverejnenej správe počítal s maximálnymi úhrnmi do 180 mm, výnimočne okolo 200 mm. Popoludní SHMÚ aktualizoval výstrahu a očakáva na Záhorí viac ako 200 mm, a to už nielen na severných návetriach hôr. Pre Záhorie SHMÚ vydal najvyšší 3. stupeň.

My sa pozrieme na nemecký model ICON, ktorý patrí k najpresnejším a ktorého regionálne verzie majú rozlíšenie 2 km, a je tak veľmi presný pre predpoveď zrážok. Najnovšie behy opäť pridávajú na celkovom množstve zrážok.

Zhoda však panuje naprieč globálnymi aj regionálnymi modelmi. Očakávané celkové množstvo zrážok sa do nedeľňajšieho večera zvyšuje a cez 400 mm sa môžu zrážkové úhrny po novom vyskytnúť aj v Alpách. U nás môže plošnejšie spadnúť cez 200 mm.

Najnovšie takmer 300 mm

Ak by sme sa mali držať posledného výpočtu numerického modelu, tak na Záhorí by celkový úhrn zrážok mal prekročiť 250 mm a atakovať by mohol úhrn až 300 mm. Cez 200 mm by sme sa mohli dostať aj na severných návetriach Javorníkov v okrese Bytča, Považská Bystrica a Čadca.

očakávané množstvo zrážok
očakávané množstvo zrážok

Numerické modely stále zotrvávajú na vysokých úhrnoch v oblasti českých Jeseníkov a Beskýd, kde by mohlo spadnúť cez 350 mm zrážok, no v porovnaní s poslednými behmi numerických modelov je to veľmi slabé zlepšenie.

Naopak, numerické modely oveľa viac pridali na množstve zrážok v rakúskych Alpách. Hneď za Viedňou by mohlo spadnúť cez 400 mm zrážok.

Nemecký model ICON-EU nám vie vypočítať množstvo zrážok až do pondelka, no len v jeho hrubšej verzii s priestorovým rozlíšením 7 km. Jeho presnejšia regionálna verzia ICON-D2, ktorá je zhruba 3x detailnejšia a tým aj presnejšia s priestorovým rozlíšením 2,2 km, aktuálne vie vypočítať úhrn zrážok do soboty 14:00 a práve pri porovnaní týchto dvoch modelov sa trošku pristavíme.

Presnejšia verzia modelu ICON-D2 totiž do sobotňajšieho popoludnia očakáva dokonca oveľa viac zrážok ako hrubší model ICON-EU.

presnejšia verzia modelu ICON-D2
presnejšia verzia modelu ICON-D2
predpoveď modelu ICON v hrubšej verzii
predpoveď modelu ICON v hrubšej verzii

Presnejší model ICON-D2 pre Alpy očakáva o zhruba 60 mm viac zrážok. Táto presnejšia verzia oveľa vierohodnejšie zachytáva orografiu a možné náveterné efekty. 

V Alpách teda spadne oveľa viac zrážok, čo sa prejaví na povodí Dunaja. Pozitívnou správou však je, že od výšky zhruba 1400 metrov, aktuálne už aj od 800 metrov sneží a tak sa spadnuté zrážky zatiaľ uchovávajú v snehovej pokrývke, ktorá sa roztopí až budúci týždeň. Prítok do povodí sa tak vďaka snehu spomalí.

Možné množstvo zrážok na Slovensku

Meteorológovia však nevychádzajú len z posledných behov numerických modelov, ale z ansámblov. Máme aktuálne tri verzie.

Najoptimistickejšia verzia je, že na Slovensku zaznamenáme celkový úhrn zrážok okolo 205 mm. Najpesimistickejší variant však počíta takmer s 310 mm. Najpravdepodobnejší variant aktuálne počíta s úhrnom okolo 240 mm. 

 
 

Najvýdatnejšie zrážky spadnú v oblasti Záhoria a Malých Karpát. V tesnom závese bude Myjava a oblasť Javorníkov na severozápade Slovenska.

Povodne na Slovensku sú isté

Dážď zatiaľ na našom území príliš výdatný nie je, avšak v priebehu zajtrajšieho dňa začnú zrážky výrazne naberať na intenzite, pričom v sobotu zaznamenáme úhrny s intenzitou viac ako 5 mm za hodinu.

Práve v sobotu na prvých vodných tokoch zaznamenáme prekročenie povodňových stupňov. Najhoršie to bude na prítokoch Moravy, kde očakávame na mnohých miestach dosahovanie 3. povodňového stupňa. Dunaj by na našom území mohol dosiahnuť 2. povodňový stupeň, no všetko to bude závisieť od sneženia v Alpách.

Na mnohých ďalších tokoch severozápadného Slovenska očakávajte dosahovanie povodňových stupňov, na malých riekach a potokoch až s dosahovaním 3. povodňového stupňa.

V najbližších dňoch hrozia povodne aj na Slovensku. Povodne môžu páchať materiálne škody a pred nečakanými nástrahami počasia vás ochráni vhodné poistenie. Zistite, či je vaša nehnuteľnosť vhodne poistená a nie je podpoistená.

(reklama) Získajte teraz vďaka iMeteo.sk a Allianz ZĽAVU na nové alebo aj aktuálne poistenia. Vyplňte nezáväzný formulár a poisťovňa vás bude kontaktovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd