Predpoveď na noc: Nad Slovenskom je oko tlakovej níže, čo zlepší počasie

Peter Minárik

Priamo nad Slovenskom sa nachádza oko tlakovej níže, ktoré prinesie prechodné zlepšenie počasia. V noci sa veľa zrážok nevyskytne, no zajtra nás čaká ďalšia vlna.

Počasie na Slovensku sa v posledných hodinách nieslo v znamení nepriaznivých podmienok spôsobených silnými dažďami a poveternostnými zmenami. Intenzívne zrážky zasiahli mnohé oblasti, čo spôsobilo výrazný vzostup vodných tokov. Najpostihnutejšou oblasťou je Záhorie, kde nám spadlo už takmer 150 mm zrážok.

Dnes v noci však môžeme očakávať pozitívnu zmenu – tlaková níž, ktorá ovplyvňuje počasie, sa postupne presúva a jej oko sa nachádza priamo nad Slovenskom. Tento jav prinesie stabilnejšie počasie a zlepšenie situácie na riekach.

Zrážkové pole sa obtáča okolo stredu tlakovej níže a aktuálne sa preto zrážky odsúvajú z nášho územia nad Moravu a nad Rakúsko.

Nad nami je stred tlakovej níže

Tlaková níž je atmosférický útvar, ktorý prináša zmenu počasia v podobe oblačnosti, dažďov a veterných podmienok. Oko tlakovej níže je oblasť v strede tohto systému, kde sa tlak stabilizuje a poveternostné podmienky sú pokojnejšie. Tento jav poskytuje príležitosť na dočasné zlepšenie počasia, keď sa prúdenie vetra a zrážok utíši.

 

Nad západným Slovenskom sa teraz nachádza práve toto oko tlakovej níže, čo prinesie stabilnejšie počasie.

očakávaná synoptická situácia
očakávaná synoptická situácia

Zrážky sa aj naďalej očakávajú na strednom a východnom Slovensku, no budú slabšie. Na západe bude pršať len slabo.

Vplyvom toho začnú výraznejšie klesať malé toky na Záhorí, ktoré v uplynulých hodinách prudko rástli.

 

Rozprší sa opäť v sobotu

Počas soboty sa očakáva na Slovensku ďalšia vlna zrážok, ktorá zasiahne takmer celé územie, vrátane Záhoria. Na Záhorí to začne byť zlé opäť popoludní, kedy tu začne výdatne pršať s úhrnom aj 10 mm za hodinu. Rieky tak začnú opäť stúpať.

Na Záhorí sa tak očakáva celkové upokojenie, avšak to neplatí pre úsek rieky Morava. Na Morave totiž stále prudko prší a rieka Morava na slovenskom úseku dosiahne zajtra úroveň povodňových stupňov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd