Pred nami sú ďalšie vlny búrok. VAROVANIE platí najmä na večer. Čo čakať?

Pred nami sú ďalšie vlny búrok. VAROVANIE platí najmä na večer. Čo čakať?
Peter Minárik

Slovensko dnes čakajú ďalšie vlny pomerne intenzívnych búrok, ktoré prinesú sériu nebezpečného počasia. Búrky by mali páchať škody a silné búrky priamo ohrozujú aj naše územie. Na čo sa treba pripraviť a pred čím treba zbystrieť?

Počasie v strednej Európe ovplyvňuje studený front, na ktorom sa v našej oblasti tvoria jednotlivé vlny búrok. Zároveň sa do našej oblasti dostáva teplejší a vlhší vzduch, ktorému prakticky stačí len zopár desiatok minút a začína sa výraznejšie labilizovať.

V takomto labilnom vzduchu sa tak následne tvorí kopovitá oblačnosť a vznikajú prehánky a búrky. Prvé búrky sme už na našom území zaznamenali, no dnes to bude ešte intenzívnejšie.

Do večera nás čaká ďalšia vlna búrok

Ako sme informovali už včera, tak naše územie by malo zasiahnuť niekoľko vĺn búrok. Predpoveď sa naplnila a dnes ráno nás zasiahla prvá vlna búrok, ktorá k nám dorazila od juhozápadu z Rakúska a z Maďarska.

 

Prvá vlna búrok ovplyvnila počasie najmä na juhozápade v oblasti Bratislavy, Senca, Pezinka a Dunajskej Stredy, kde sa ráno vyskytol predovšetkým výraznejší dážď, ktorý priniesol zrážky s úhrnom až 20 mm.

V nadchádzajúcich hodinách sa až do večera očakávajú na našom území ďalšie vlny búrok. Teraz však počítajte len s lokálnymi búrkami. Búrky sa budú tvoriť predovšetkým v oblasti hôr a nebezpečenstvo spočíva v tom, že búrky budú predovšetkým statické.

Nebezpečné budú búrky večer

To najvýraznejšie však zrejme príde až večer. Cez našu oblasť by sa mala hnať vlna intenzívnych búrok. Sformovaný búrkový systém by mal v priebehu druhej polovice popoludnia a večera postupovať z alpskej oblasti cez Rakúsko nad Moravu.

 

S večernými búrkami počíta aj meteorologická služba Estofex, ktorá na trase tohto búrkového systému z Álp cez Rakúsko, Česko až do Poľska vydala varovanie 2. stupňa.

očakávaný výskyt búrok
očakávaný výskyt búrok, zdroj: Estofex

Naše územie by mal tento búrkový systém zasiahnuť svojím okrajom. Nateraz je stále určitý stupeň neistoty ohľadom presného načasovania a pravdepodobnosti nebezpečných poveternostných javov, keďže ťažisko búrok bude na Morave a nás zasiahne len okraj búrkového systému.

Večerné a nočné búrky budú nebezpečné predovšetkým silným nárazovým vetrom, ktorý má potenciál páchať aj materiálne škody.

Búrkový systém by nás však predsa len mal v nejakej miere ovplyvniť. V ohrození sú predovšetkým oblasti v okolí Záhoria, Malých Karpát, Považia, Kysúc a v menšej miere Podunajská nížina či Horné Ponitrie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd