Pred nami je horúci deň, teploty budú NEBEZPEČNE vysoké

Ema Bazhaykin

Teploty budú v stredu dosahovať rekordné hodnoty, v niektorých oblastiach Slovenska budú dokonca nebezpečné.

Naše územie naplno zasiahli letné teploty. Mnohých horúce počasie vylákalo k vode, neprešlo však ani pár dní a z príjemného tepla sa stali nepríjemné horúčavy, ktoré môžu byť dokonca nebezpečnými.

Po zadnej strane oblasti vyššieho tlaku nad juhovýchodnou Európou k nám silnie prílev veľmi teplého tropického vzduchu od juhozápadu, ktorý sa postará o pravé letné horúčavy.

Kým v utorok sme prvýkrát prekonali hranicu tropického dňa a teploty prekročili +30 °C, dnešné teploty budú rásť ešte rapídnejšie.

 

Dnes bude naozaj horúco

Ráno sa zobudíme do jasného dňa, zrána sa v údoliach ojedinele vyskytne hmla. Popoludní sa miestami môže vyskytnúť oblačnosť a prehánky, búrky najmä v horských oblastiach.

Najvyššie denné teploty budú dosahovať +30 °C až +35 °C, na Orave a pod Tatrami okolo +28 °C.

Fúkať bude prevažne južný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Pred horúčavami sa majte na pozore

Horúčavy, aké zažijeme dnes, už nebudú mať veľa spoločného s príjemným teplom. Okrem toho, že prinesú nepríjemné dusno a sprievodné javy ako búrky, budú aj nebezpečné pre ľudský organizmus.

 

Pre južné Slovensko v okresoch Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky a Levice, ktoré dosiahnu teploty až +35 °C, dnes platí výstraha 2. stupňa pred vysokými teplotami, v ostatných častiach južného Slovenska platí výstraha 1. stupňa.

Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedené teploty vzduchu sú v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavé a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Zajtra si preto dajte pozor na horúčavy aj vysoký UV index. Ak to nie je nevyhnutné, zdržiavajte sa v tieni a nevystavujte sa prílišnej fyzickej aktivite. Nezabúdajte na dostatočnú hydratáciu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 12 °C
Berta
Zajtra
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd