Pred nami je dážď padajúcich hviezd. Už túto noc nás čaká ďalšie vesmírne divadlo

Ema Bazhaykin

Dnes v noci nás čaká ďalšie nebeské divadlo – maximum meteorického roja Orionid totiž pripadá na noc z nedele na pondelok. Orionidy sú známe svojou jasnosťou a rýchlosťou. Jasné stopy po nich môžu byť na oblohe viditeľné aj niekoľko minút.

O astronomické atrakcie v posledných dňoch naozaj nie je núdza. Len tento týždeň bola už niekoľko večerov po sebe aj nad Slovenskom viditeľná kométa C/2023 A3, ako aj telekomunikačné satelity Starlink.

Ako keby tej nádhery nebolo dosť, nočnú oblohu osvetľoval aj superspln a začiatkom októbra aspoň východné Slovensko potešila polárna žiara.

Teraz si pre nás vesmír chystá ďalšie divadlo – meteorický roj. Už dávnejšie sme mali možnosť obdivovať meteorický roj s názvom Drakonidy, teraz nás čaká ďalší.

 

V noci z 20. na 21. októbra vrcholí meteorický roj Orionid. Na oblohe sú viditeľné takmer celý október a prvé novembrové dni, no moment ich najväčšej aktivity je práve teraz. Sú jedným z najznámejších meteorických rojov, ktoré môžeme na severnej pologuli pozorovať.

Svetlé stopy môžu pretrvávať niekoľko minút

Za hodinu napočítate 20 meteorov alebo takzvaných padajúcich hviezd. Ide o svetelné javy sprevádzajúce prechod úlomku horniny z vesmíru (meteoroidu) zemskou atmosférou. Väčšina takýchto častíc zhorí v atmosfére, len tie väčšie sú schopné dosiahnuť povrch našej planéty a po páde ich nájdeme ako meteority. 

Orionidy sú známe svojou jasnosťou a rýchlosťou. Úlomky vesmírnych skál letia zemskou atmosférou rýchlosťou až 66 kilometrov za sekundu a niekedy za sebou zanechávajú svetelné stopy, ktoré na oblohe vydržia až niekoľko minút.

 

Radiant dažďa, čiže bod, z ktorého sa meteorické záblesky zdanlivo šíria, stúpa pred polnocou a najvyššie na oblohe je okolo 02:00 h. Leží v blízkosti Betelgeuze v súhvezdí Orion. Na pozorovanie sa oplatí nájsť miesto mimo mesta alebo pouličného osvetlenia.

Odkiaľ pochádzajú Orionidy?

Kusy vesmírneho odpadu, ktoré interagujú s našou atmosférou a vytvárajú Orionidy, pochádzajú z kométy 1P/Halley.

Zakaždým, keď teleso prechádza našimi oblasťami slnečnej sústavy, zanecháva za sebou kusy ľadu a kameňa pozdĺž svojej dráhy, ktorá pretína dráhu Zeme. Keď sa trosky dostanú do atmosféry, stane sa z nich meteorický roj – Orionidy v októbri a Eta Aquaridy v máji.

Halleyovej kométe trvá jeden obeh okolo Slnka približne 76 rokov. Naposledy ju videli v roku 1986, čo znamená, že nás znova navštívi až v roku 2061

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Zajtra
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd