Prečo sú povodne také rozsiahle? Môže za to výrub stromov aj výstavba

Prečo sú povodne také rozsiahle? Môže za to výrub stromov aj výstavba
Veronika Sádovská

Balkán v posledných dňoch zasiahli ničivé povodne. Za rozsah skazy je zodpovedné nadmerné odlesňovanie, betónovanie a výstavba sídlisk v nevhodných oblastiach, povedal v nedeľnom rozhovore pre chorvátsku televíziu N1 profesor Nino Krvavica z Hydrotechnickej fakulty Univerzity v Rijeke.

Ničivé povodne zasiahli pred pár dňami Balkán a v Bosne ešte stále hľadajú nezvestných v troskách budov. Na obec sa zrútili balvany z kameňolomu a zasiahla ju aj povodňová vlna.

K rozsiahlym povodniam v tejto oblasti sa v nedeľu vyjadril aj profesor Nino Krvavica z Hydrotechnickej fakulty Univerzity v Rijeke, ktorý okrem iného spomenul aj odlesňovanie a výstavbu sídlisk.

 

Dôsledok výrubu lesov a výstavby

„Nedávnu povodeň v Bosne a Hercegovine spôsobili zrážky, ktoré sa vyskytujú raz za tisíc rokov. Voda v takom množstve však mohla spôsobiť toľko škôd aj preto, že v regióne sa vo veľkom rúbajú lesy,“ povedal profesor Nino Krvavica z Hydrotechnickej fakulty Univerzity v Rijeke.

Zalesnené plochy sú oblasti, ktoré zadržiavajú zrážky a na druhej strane spevňujú pôdu a tým znižujú výskyt pôdnej erózie. Je veľmi dôležité myslieť na lesy nielen ako na zdroj dreva, ale aj na zmiernenie následkov takéhoto množstva zrážok,“ poznamenal.

K nedávnej povodni v chorvátskej Podgore odborník povedal, že voda mala tiecť korytom rieky, ale nakoniec si vybrala ľahšiu cestu a to po vyasfaltovaných cestách. „Ak premeníme les na asfaltový povrch, v podstate štvornásobne znásobíme množstvo zrážok, ktoré z tohto územia odtečú preč," doplnil.

 

Povodne na Balkáne

Pri povodni, ktorá v piatok zasiahla Bosnu a Hercegovinu, zahynulo podľa najnovších údajov 19 ľudí a po ďalších nezvestných ešte stále pátrajú.

Silné dažde viedli k vyliatiu riek aj v niekoľkých ďalších balkánskych krajinách. Voda zaplavila mestá Pogradec ležiace na juhovýchode Albánska, Tetovo v Macedónsku a Budvu ležiace na pobreží Jadranského mora v Čiernej Hore. Rieky sa rozvodnili aj vo viacerých mestách v Chorvátsku a v niektorých zostáva hladina stále vysoká.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd