Prečo hurikán Milton priniesol taká silné tornáda na Floridu? Odborníci odpovedajú

Prečo hurikán Milton priniesol taká silné tornáda na Floridu? Odborníci odpovedajú
Veronika Sádovská

Počas hurikánu Milton vzniklo niekoľko tornád, čo je veľmi nebezpečná kombinácia. Na otázku prečo vznikli teraz odpovedajú odborníci. Potvrdených bolo 27 tornád.

Tornádo spolu s hurikánom znie ako niečo z katastrofického filmu, ale tento týždeň sa to stalo realitou, keď hurikán Milton zasiahol Floridu a splodil množstvo ničivých vírov. Čo bolo príčinou takého nebezpečného javu?

Počas tlačového brífingu v Bielom dome 10. októbra americký minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas novinárom povedal, že bolo potvrdených najmenej 27 tornád, ktoré zosadlo na Floride tesne pred a po tom, ako Milton pristál na pevnine. Priemerný počet tornád, ktoré sa v štáte zvyčajne vyskytujú počas októbra, sú tri.

 

Ako hurikán stvorí tornádo?

Tornáda a hurikány sú dva rôzne javy: tornáda sa tvoria nad pevninou, sú krátkodobé, menšie a ťažšie predvídateľné, zatiaľ čo hurikány vznikajú nad tropickými oblasťami oceánov, môžu trvať niekoľko dní alebo dokonca týždňov, byť masívne, ale je ich tiež jednoduchšie predpovedať.

Keď však pevninu zasiahne hurikán, jeho podmienky môžu poskytnúť dokonalú živnú pôdu pre vznik tornád. Pri prechode na pevninu vzniká oveľa väčšie povrchové trenie ako nad oceánom a s tým aj silnejší strih vetra a nestabilita vzduchu. Vďaka tomu tornáda môžu vzniknúť.

Podľa Národnej meteorologickej služby (NWS) sa tornáda, ktoré sa rodia počas hurikánov, zvyčajne tvoria v pásoch dažďa v pravom prednom kvadrante búrky – toto je miesto s najvhodnejším strihom vetra a nestabilitou. Tieto tornáda sú zvyčajne dosť slabé a netrvajú tak dlho, hoci NWS poznamenáva, že „stále predstavujú významnú hrozbu“.

 

Tieto tornáda boli nezvyčajne silné

Aj keď nie je časté vidieť počas hurikánu tornáda, zdá sa, že tie, ktoré stvoril Milton, boli silnejšie, ako takéto tornáda zvyčajne bývajú. „Je to určite nezvyčajné,"  povedal pre AP profesor meteorológie Victor Gensini z University of Northern Illinois. „Hurikány produkujú tornáda, ale zvyčajne sú slabé. To, čo sme videli [s Miltonom], bolo oveľa bližšie k tomu, čo vidíme bežne na jar.“

Pokiaľ ide o to, prečo tomu tak bolo, odborníci poukázali na rastúcu silu hurikánov v dôsledku klimatických zmien.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
14 °C / 1 °C
Boris
Zajtra
Jasno
15 °C / 0 °C
Terézia
Streda
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Štvrtok
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd