Prebieha silná geomagnetická búrka G4. Nočná obloha môže priniesť nádherné divadlo

Prebieha silná geomagnetická búrka G4. Nočná obloha môže priniesť nádherné divadlo
Veronika Sádovská

Ak sa vám včera nepodarilo zachytiť polárnu žiaru, ešte nemusí byť všetko stratené. Je tu veľká šanca, že nádherné nebeské divadlo uvidíme dnes znova a pridajú sa k nej aj Perzeidy.

Už od včerajšej noci prebieha silná geomagnetická búrka, ktorá sa dostala na úroveň G4, čo spolu s kp indexom na úrovni 8 znamená, že máme reálnu šancu uvidieť toto krásne nebeské divadlo znova.

Pozorovaniu polárnej žiary aj Perzeíd bude takmer na celom území Slovenska priať počasie. Len na západe sa už aktuálne zamračilo a vzniknúť tu môžu aj búrky. Najväčšiu šancu tak budú mať tí, ktorí sú vo východnej polovici nášho územia.

 

Silná geomagnetická búrka

Aktuálne prebiehajúca geomagnetická búrka má silu G4, na stupnici od G1 po G5, a máme tak dosť veľkú šancu na to, aby sme aj túto noc videli dvojité nebeské divadlo - Perzeidy a polárnu žiaru.

Už minulú noc sa ju podarilo viacerým našim čitateľom zachytiť, čo si môžete pozrieť tu.

Šanca je síce vysoká, avšak do západu slnka zostáva ešte necelá hodina. Aj predpoveď hovorí, že by mala búrka mierne zoslabnúť, no pri správnych podmienkach by sme ju mohli vidieť.

 

Zvýšte svoje šance na pozorovanie nočnej oblohy

Ak chcete čo najviac zvýšiť svoju šancu vidieť polárnu žiaru a ideálne aj padajúce Perzeidy, vyhľadajte miesto ďaleko od mestského či iného osvetlenia.

Hoci polárnu žiaru neuvidíte na vlastné oči, skúste namieriť fotoaparát či mobil na severnú časť oblohy a pridajte o najviac jasu. Môže sa vám podariť prekvapujúca fotografia. Šošovka objektívu je citlivejšia ako ľudské oko a môže sa vám podariť prekvapujúca fotografia.

Chystáte sa na lov polárnej žiary? Pošlite nám svoje úlovky. Prípadne na západe Slovenska môžete loviť blesky pri búrkach, ktoré sa môžu v noci objaviť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd