Pre záplavy čakajú vodičov obmedzenia. Voda môže zhoršiť aj situáciu s komármi

Pre záplavy čakajú vodičov obmedzenia. Voda môže zhoršiť aj situáciu s komármi
Dominik Cenkner

Stúpajúci Dunaj už ovplyvňuje aj vodičov v našom hlavnom meste. Tí sa musia pripraviť na obmedzenia, zatiaľ najmä v súvislosti s parkovaním. Okrem toho voda môže dopomôcť k premnoženiu a zhoršeniu situácie s komármi.

V záplavovom území pod Devínskou cestou v Bratislave sa očakáva vybreženie koryta Karloveského ramena. Bratislavská mestská časť Devín je pri dosiahnutí prvého stupňa povodňovej aktivity pripravená vyhlásiť mimoriadnu situáciu s cieľom ľahšej koordinácie všetkých kľúčových zložiek. Informuje o tom TASR.

„Stav hladiny budú hliadky pravidelne kontrolovať, v prípade hroziaceho nebezpečenstva bude postup aktivít koordinovaný so záchrannými zložkami,“ uviedla na svojom webe mestská časť Devín. Tvrdí, že po kulminácii hladiny a následnom návrate rieky do jej koryta sú hasiči pripravení pomôcť s odčerpávaním vody zo stavieb.

 

Vodičov čakajú obmedzenia

Bratislavský primátor Matúš Vallo priblížil, že v Bratislave sa očakáva druhý stupeň povodňovej aktivity, v Devíne na hranici druhého stupňa. V bratislavskej Devínskej Novej Vsi prognóza predpokladá kulmináciu hladiny Moravy v prvom stupni povodňovej aktivity spolu s Dunajom.

Preventívne opatrenia sa preto týkajú Tyršovho nábrežia, kde je od pondelka (3. 6.) uzatvorené dolné parkovisko. „Prognóza v súčasnosti predpovedá vybreženie Dunaja v spodnej časti nábrežia, preto zatvárame aj druhé parkovisko pri Mýtnom domčeku a v spolupráci s prevádzkovateľmi pripravujeme túto lokalitu v záplavovom území na vyliatie vody, v súlade s povodňovým plánom pre druhý stupeň,“ priblížil Vallo.

Doplnil, že v okolí parkoviska pod hradom Devín osádza Slovenský vodohospodársky podnik dočasné protipovodňové zábrany.

Voda môže zhoršiť situáciu s komármi

„Mimo osídlených území už buď sú, alebo v blízkej dobe budú zaplavené rozsiahle prírodné územia, kde sa s vybrežením riek počas povodní ráta. V týchto lokalitách sa nachádzajú liahniská komárov,“ skonštatoval Vallo.

Liahniská preto priebežne monitorujú. Po vyliahnutí lariev komárov v nich bude mesto ihneď zasahovať s larvicídom BTI.

„Situácia sa v závislosti od počasia môže vyvíjať. O ďalších krokoch a opatreniach budeme informovať,“ dodal primátor hlavného mesta.

Na záver dodajme, že minister životného prostredia, Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolal v utorok pre stúpajúcu hladinu Dunaja krízový štáb.

 

Všetky dôležité informácie nájdete v našom LIVE textovom prenose. K dispozícii je >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd