Pre búrky na Slovensku stúpajú vodné toky

Dominik Cenkner

Sobotné búrky sú na Slovensku sprevádzané intenzívnymi zrážkami. V priebehu pár minút môžu spadnúť aj desiatky mm zrážok. Tie potom zdvíhajú vodné toky.

Doposiaľ najviac zrážok udáva zrážkomerná stanica v Pružine. Od 14. do 16. hodiny tam spadlo 54,5 mm zrážok.

Takéto množstvo zrážok na Považí, ale aj na ďalších miestach, zdvíha hladiny vodných tokov. Zatiaľ našťastie pre tamojších obyvateľov, ani jeden nedosiahol na 1. povodňový stupeň.

Slovenský hydrometeorologický ústav však vydal hydrologické výstrahy. Informuje o tom TASR.

 

Stúpajúce vodné toky môžu spôsobiť problémy

SHMÚ vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa pred prívalovými povodňami. Platia pre okresy Považská Bystrica, Bytča, Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Žilina - Rajčanka, Banská Štiavnica, Brezno, Krupina, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Košice-okolie - Hornád, Košice-okolie - Bodva, Sabinov, Prešov, Bardejov, Michalovce a Trebišov.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ podotýka SHMÚ.

Aktuálna situácia na vodných tokoch
Aktuálna situácia na vodných tokoch, shmu.sk

Aktuálny výskyt búrok

Po 18. hodine sa búrky vyskytujú na Záhorí a v Žilinskom kraji na hraniciach s Českou republikou. Búrky by mohli doraziť aj na Považie a juh západného Slovenska.

Odporúčame vám preto sledovať náš iRadar. Ten zobrazuje aktuálnu polohu búrok i zrážok.

 

Na záver dodajme, že dnešné búrky sú aj bleskovo veľmi aktívne. V sieti Blitzortung zachytili už viac ako 15 800 bleskov. Búrlivo pri tom bude aj v nasledujúcich hodinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd