PRÁVE začala silná geomagnetická búrka. Platí vysoké varovanie

Peter Minárik

Na Slnku došlo k veľmi silnej erupcii a koronálna hmota z tejto erupcie sa už dostáva k našej planéte. Práve v týchto chvíľach začína na našej planéte silná geomagnetická búrka, ktorá opäť prinesie polárnu žiaru,

Po ďalších silných erupciách na Slnku dochádza na našej planéte ku geomagnetickej búrke, ktorá opäť vykúzli úžasnú polárnu žiaru.

Na dnešnú noc je predpovedaná silná geomagnetická búrka kategórie G4, ktorá by mohla umožniť jasné pozorovanie tohto jedinečného úkazu.

Platí varovanie pred búrkou

Aktuálne údaje z vesmírnych sond ukazujú, že rýchlosť slnečného vetra sa zvýšila zo 380 km/s na viac ako 700 km/s, čo naznačuje príchod CME - koronálnej hmoty do blízkosti Zeme.

Geomagnetická búrka kategórie G4 je už v platnosti a ak by sa podmienky ešte zhoršili, mohli by sme zaznamenať aj extrémne (G5) úrovne búrky.

 

Sonda STEREO Ahead IMPACT/PLASTIC, zachytila výrazný posun v Bz/IMF zložke smerom k -40nT. To znamená, že momentálne platí varovanie pred silnou geomagnetickou búrkou triedy G4. Ak sa Bz/IMF zložka bude dlhšie držať v negatívnych hodnotách smerom na juh, môžeme dokonca očakávať extrémne podmienky G5.

Varovanie, ktoré vydala NOAA je vzácne. NOAA totiž varovanie pred geomagnetickou búrkou G4 vydala len druhýkrát od roku 2005.

Polárna žiara nad Slovenskom

Našu planétu tak čaká v nadchádzajúcich hodinách silná geomagnetická búrka, ktorá môže narušiť satelitnú komunikáciu a dokonca spôsobiť výpadky energie. Geomagnetická búrka však opäť vykúzli aj polárnu žiaru, ktorú zažije aj Slovensko.

 

Problémom je však oblačnosť, ktorá je zväčšená na celom území, len na východe je prechodne menej oblačnosti. Meteorologické podmienky pre pozorovanie polárnej žiary sú tak nevhodné, no v ranných hodinách by sa malo na západnom Slovensku vyčasovať a pravdepodobnosť toho, že uvidíte polárnu žiaru na západe v ranných hodinách výrazne stúpa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd