Práve sa rúti nad Slovensko arktický vzduch. Čoskoro prinesie ku nám prvé snehové vločky

Práve sa rúti nad Slovensko arktický vzduch. Čoskoro prinesie ku nám prvé snehové vločky
Peter Minárik

Nad Slovensko sa rúti veľmi studený, pôvodom arktický vzduch, ktorý sa už v nadchádzajúcich hodinách postará o veľmi chladné počasie. Nižšie polohy čakajú prvé nočné a ranné mrazy a naše Tatry sa dočkajú prvých snehových vločiek.

Na našom území máme aktuálne prevažne oblačné až zamračené počasie, pričom od juhu sa nad naše územie rozširuje výrazné pole zrážok. Dnešný deň bude upršaný najmä vo východnej polovici Slovenska, pričom najviac zrážok spadne v oblasti juhovýchodného Slovenska, kde môžu zrážkové úhrny dosiahnuť aj niekoľko desiatok milimetrov.

Okrem dažďa je však veľmi podstatné aj to, že sa nad naše územie začína nasúvať veľmi studená vzduchová hmota, ktorá prináša pokles teplôt a tento pokles teplôt prinesie na naše územie aj prvé snehové vločky.

Studený vzduch k nám prichádza od severu

Chladný vzduch sa nad naše územie začína dostávať od severu po okraji tlakovej výše, ktorej stred sa presúva z Francúzska nad Nemecko.

Pôvod tohto chladného vzduchu je až z oblasti polárneho kruhu a prinesie na naše územie prvé, výraznejšie jesenné ochladenie, ktoré prinesie aj snehové vločky.

Už počas nočných hodín sa očakáva, že izoterma, teda hranica nad ktorou mrzne poklesne na výšku 1500 metrov, pričom nad touto výškou tak bude aj snežiť. V polohách od 1800 metrov by sa dokonca mala vytvoriť snehová pokrývka.

 

Pôjde o prvý sneh tejto sezóny v oblasti našich Tatier, kde by mohlo napadnúť 3 až 5 cm. Chladný vzduch však pociťujeme už aj v nižších polohách a ešte ho aj výraznejšie pocítime.

Teploty budú nízke a podpriemerné

Nedeľa bude na celom našom území veľmi chladná, pričom maximálne denné teploty sa na našom území vyšplhajú len na +8 až +13 °C, čo je v porovnaní s dlhodobým priemerom na túto ročnú dobu o zhruba 4 až 5 °C menej ako je bežné.

 

Po chladnej nedeli zažijeme veľmi studené pondelkové ráno. Ranná teplota totiž poklesne len na +7 až 0 °C, no v dolinách a v kotlinách poklesne teplota k -2 °C.

Chladnejšie počasie čaká naše územie aj v nadchádzajúcich dňoch a už si musíte zvyknúť na to, že takto to aj zostane. Vývoj deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd