Pozrite sa na tú nádheru: Nad Slovenskom sa ukázala polárna žiara

Pozrite sa na tú nádheru: Nad Slovenskom sa ukázala polárna žiara
Dominik Cenkner

Slnko je opäť raz veľmi aktívne, vďaka čomu sa nad Slovenskom opäť raz ukázala polárna žiara. Nádheru pozorovalo množstvo ľudí nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách.

V pondelok večer sme vás informovali o silnej geomagnetickej búrke, ktorá zvyšovala potenciál na pozorovanie polárnej žiary. Jej výskyt je však veľmi ťažké predpovedať, a tak sme museli čakať na správny čas.

A ten skutočne prišiel. Prvé hlásenia o pozorovaní žiary aj z nášho územia prichádzali ešte pred pol nocou.

Problém však spôsobovala oblačnosť. Mraky na mnohých miestach pokazili sledovanie tohto nádherného javu.

 

Išlo teda o druhú noc po sebe, počas ktorej bolo možné tento jav pozorovať. Rovnako sa tak stalo aj na prelome týždňov.

Polárna žiara nad Slovenskom

Na čas ju bolo možné pozorovať aj voľným okom. Aj keď len veľmi slabo.

Tak či onak nám naši čitatelia posielali zábery polárnej žiary naprieč celou krajinou. Ich výber nájdete v našej fotogalérii v závere článku.

Čo je vlastne polárna žiara?

Polárna žiara, známa tiež ako aurora borealis na severnej pologuli a aurora australis na južnej pologuli, je jedným z najúchvatnejších prírodných divov našej planéty. Tento fenomén vzniká, keď nabitá častica zo Slnka narazí na zemskú atmosféru a interaguje s molekulami a atómami, čo spôsobuje ich vzrušenie a následné vyžarovanie svetla. Výsledkom je tanec svetiel na nočnej oblohe, ktorý sa môže objaviť v širokej škále farieb, od zelených až po ružové a fialové odtiene.

Tento jav je najlepšie viditeľný v oblastiach blízko magnetických pólov, kde je zemské magnetické pole najintenzívnejšie. Polárna žiara nie je len vizuálne ohromujúca; je to tiež dôležitý indikátor interakcie medzi zemským magnetickým poľom a slnečným vetrom. Vedci študujú polárnu žiaru, aby lepšie pochopili tieto interakcie, ktoré môžu mať vplyv na satelitné systémy a komunikačné technológie na Zemi.

 

Okrem vedeckého významu má polárna žiara aj kultúrny význam. Pre mnohé domorodé kultúry, ktoré žijú v oblastiach, kde je polárna žiara často viditeľná, má tento jav duchovný význam a je súčasťou ich mýtov a legiend. Príbehy a povesti, ktoré sa týkajú polárnej žiary, sú často prepojené s predstavami o predkoch a duchovnom svete.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd