POZOR: Zajtra bude TEPLO a neznesiteľne DUSNO. Popoludní udrú silné BÚRKY

Peter Minárik

Na Slovensko sa opäť rúti nepriaznivé počasie. Dnes už síce zažívame tropické teploty, ale zajtra bude ešte nepríjemnejšie. Čaká nás veľmi dusné počasie, ktoré zakončia silné búrky. Tie môžu byť veľmi nebezpečné. 

Slovensko zažíva tropický deň hneď na niekoľkých miestach Slovenska. Dlho očakávané tridsiatky dorazili aj do oblastí, ktoré ešte na tridsiatky čakali. To je však už minulosť a teplo bude aj v nadchádzajúcich dňoch. Musíme však poznamenať, že teplo bude neznesiteľné, a to v dôsledku jedného faktoru.

Bude mimoriadne dusno

Dnešné teploty prekonávajú hranicu +30 °C, no tie zajtrajšie budú ešte vyššie. Nad +30 °C sa teploty dostanú na takmer celom juhu a západe Slovenska, no na juhozápade budú teploty atakovať až hranicu +34 °C, čo sa tento rok ešte nestalo.

očakávané maximálne teploty na STREDU
očakávané maximálne teploty na STREDU

Ešte teplejšie by malo byť vo štvrtok. Všimnite si však o čosi nižšie teploty na východnom Slovensku. Je to vplyvom toho, že tu sa očakávajú početné búrky, ktoré hrozia už v stredu, no aj v noci na štvrtok. Štvrtok tu tak bude chladnejší, no, naopak, na západe bude mimoriadne TEPLÝ. Teploty prekonajú až úroveň +35 °C.

očakávané maximálne teploty na ŠTVRTOK
očakávané maximálne teploty na ŠTVRTOK

Počas zajtrajšieho dňa bude síce teplo, no počasie tak celkom nebude príjemné a páčiť sa vám bude len v tom prípade, ak nebudete pracovať. Bude totiž neuveriteľne DUSNO.

Spôsobené to bude tým, že do našej oblasti bude síce prúdiť veľmi teplý vzduch, no súčasne počasie v Európe začne ovplyvňovať zvlnený studený front spolu s výškovou tlakovou nížou so stredom nad Nemeckom. Vzduch tak bude vlhší a teplý a vlhký vzduch je vždy nepríjemný. Od zajtra nás čaká veľmi dusné počasie. Ako vidieť na grafe, tak dusné počasie sa očakáva hneď na mnohých miestach nášho územia.

dusno bude hneď na viacerých miestach
dusno bude hneď na viacerých miestach

Pozor na silné búrky

Ak nás čítate pravidelne, tak určite viete, že kombinácia teplého a vlhkého vzduchu vždy prinesie veľmi silné búrky a inak tomu nebude ani v nadchádzajúcich hodinách. Situácia bude podobná zo začiatku júna, kedy viaceré oblasti Slovenska potrápili silné búrky. Taktiež sa tvorili v teplom a vlhkom vzduchu.

Jediný a zároveň veľmi výrazný rozdiel teraz bude v tom, že nad našou oblasťou sa bude vlniť studený front, ktorý dodá búrkam dynamiku. Zatiaľ čo búrky na začiatku júna boli stacionárne, teraz budú podporované, čo vytvorí veľmi nebezpečné podmienky.

Vďaka dynamike a dobrému prostrediu sa nad Európou budú tvoriť jednotlivé búrkové systémy, ktoré môžu byť veľmi nebezpečné. Prvá vlna búrok zasiahne už dnes Francúzsko a Benelux. Meteorológovia varujú pred škodami a nevylučujú ani vznik tornád.

Slovensko zasiahnu búrky už počas stredy. Ako prvé sa začnú vytvárať popoludní na severe a východe Slovenska. Prinášať môžu krúpy a prívalové zrážky.

Druhá, zrejme oveľa nebezpečnejšia búrková vlna príde vo večerných hodinách z Česka a z Rakúska nad západné Slovensko. Tieto búrky už budú sprevádzané aj silným nárazovým vetrom, ktorý môže páchať škody.

Po zajtrajšom teplom a dusnom počasí sa tak pripravte na silné búrky, ktoré nás neopustia ani v nasledujúcich dňoch. Ďalšia vlna búrok nás čaká vo štvrtok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd