Pozor, v okolí Košíc platí nebezpečná smogová situácia. Okres sužuje veľa prachu

Pozor, v okolí Košíc platí nebezpečná smogová situácia. Okres sužuje veľa prachu
Veronika Salayová

V dôsledku chýbajúcich zrážok  množstva jemných prachových častíc v ovzduší vyhlásili dnes pre Košice a okolie smogovú situáciu. Odporúča sa byť menej vonku a menej vetrať. Jemné prachové častice totiž môžu spôsobiť zdravotné komplikácie. 

V Košiciach a blízkom okolí vyhlásil dnes ráno SHMÚ nebezpečnú smogovú situáciu ohľadom znečistenia prachovými časticami PM10. Dôvodom je nepriaznivé rozptylová situácia.

Pod pojmom PM10 rozumieme frakciu suspendovaných častíc v pevnom alebo kvapalnom skupenstve s aerodynamickým priemerom 10 µm, ktoré môžu mať akútne i chronické účinky na zdravie.

 

Horúčavy a sucho spôsobilo nadmernú prašnosť

Dlhotrvajúce horúčavy a sucho sa postarali o to, že vo vzduchu sa sústreďuje veľké množstvo prachu, čo môže byť nebezpečné najmä pre citlivých či chronicky chorých ľudí.

K najcitlivejším skupinám populácie patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

Odporúča sa čo najmenej sa pohybovať v exteriéri a menej vetrať aby sa prach nedostal aj do bytov či domov. 

„Akútne účinky sa môžu pozorovať u citlivých osôb už od koncentrácií, ktoré prekračujú hodnotu informačného prahu vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, pocitov tlaku na prsiach, kašľa a bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolávať záchvaty a príznaky dráždenia dýchacích ciest,“ informuje SHMÚ.

 

Smogová situácia v metropole východu platí oddnes do odvolania. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd