POZOR na vysoký UV index! Čakajú nás slnečné dni, no pred slnkom by ste sa mali chrániť

Ema Bazhaykin

Leto sa na Slovensku rozbehlo v plnom prúde a nás tešia príjemné teploty aj slnečné lúče. Práve na tie by ste si však najbližšie dni mali dávať pozor!

Vyhrievanie na slniečku je síce aktivita príjemná, ale niekedy aj poriadne nebezpečná. Práve tieto dni bude počasie mimoriadne slnečné a pobyt vonku mimo tieňa či bez ochranných prostriedkov nebude veľmi dobrým nápadom.

V stredu nás čaká jasné až polojasné počasie a letné teploty, ktoré sa vyšplhajú na +27 °C až +34 °C. Okrem nebezpečných sprievodných javov, akými sú búrky, ktoré sa budú v priebehu celého dňa tvoriť vplyvom horúčav, nás ale budú čakať aj iné nástrahy.

Práve zajtra nás v poludňajších hodinách čaká vysoký UV index, ktorý bude dosahovať hodnotu UVI 7,5 . Ako sa pred takýmto UV žiarením správne chrániť?

 

Dávajte si pozor najmä na poludnie

UV index podľa prognóz pre nízke a stredné polohy dosiahne v stredu 19.6. najvyššiu hodnotu po 12:00 h, a teda UVI 7,5 , čo už je považované za veľmi vysoký index.

V nadmorskej výške od 1 500 metrov nad morom je index ešte vyšší, preto pri pobyte v horách nikdy nezabúdajte na dostatočnú ochranu pred slnečným UV žiarením.

Najvyššie hodnoty bude UV index dosahovať od cca 11:40 h do 13:30 h, kedy sa bude pohybovať od UVI 7,1 do UVI 7,5.

Predpoveď denného chodu UV indexu na 19.06.2024
Predpoveď denného chodu UV indexu na 19.06.2024, zdroj: SHMU

Ako sa pred slnečným UV žiarením chrániť?

Pri najvyšších UVI hodnotách v poludňajších hodinách medzi 10:00 h až 15:00 h sa treba vyhnúť pobytu vonku, alebo sa zdržiavať v tieni.

V tieni sa uistite, či tieň poskytuje dostatočnú ochranu pred slnečným žiarením.

Chrániť sa môžete v prípade nevyhnutnosti aj odevom, pokrývkou hlavy, ochranným krémom či okuliarmi. Ak však aj patríte k milovníkom vypekania na slnku, pamätajte, že v poludňajších hodinách je vždy bezpečnejšou ochranou tieň, než krém na opaľovanie.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Zajtra
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd