POZOR na vysoké teploty: Pastiera oviec na Liptove ratovali. Ostal dehydrovaný a zmätený

POZOR na vysoké teploty: Pastiera oviec na Liptove ratovali. Ostal dehydrovaný a zmätený
Ema Bazhaykin

Jeseň klope na dvere a väčšinu z nás by potešilo, keby konečne priniesla dlho očakávané ochladenie. Aj posledný týždeň sú však teploty extrémne a horúčavy nás naďalej ohrozujú. Pozor by ste si mali dať najmä v prípade, ak vykonávate fyzicky ťažkú prácu, na čo doplatil aj pastier na Liptove.

Máme pred sebou posledný augustový deň a už zajtra nastupuje meteorologická jeseň. Nejedného z nás by potešilo, keby priniesla vytúžené ochladenie, na to si však budeme musieť počkať.

Teploty v posledných dňoch boli priam supertropické a aj včera bola pokorená hranica +35 °C, ktorú zaznamenali v Hurbanove a v Mužli na juhu Slovenska. Horúčavy na Slovensku však budú pokračovať aj cez víkend.

Naša oblasť sa stále nachádza vo veľmi teplom vzduchu v nevýraznom poli relatívne vyššieho tlaku, a takto to zostane aj ďalšie dni, a to aj v septembri.

Takéto počasie ohrozuje najmä starých ľudí, deti či tehotné ženy, v bezpečí však nie sú ani ťažko pracujúci, ktorí sú horúčavám vystavení. Na vysoké teploty doplatil aj pastier na Liptove, ktorý v práci skolaboval a pátrať po ňom museli záchranári.

 

Pastiera našli na pokraji síl

Policajný zbor Slovenskej republiky vo štvrtok 29. augusta požiadal o súčinnosť záchranárov Horskej záchrannej služby pri pátraní po 52-ročnom nezvestnom slovenskom pastierovi oviec.

Pátracej akcie sa zúčastnilo celkovo 22 horských záchranárov. K dispozícii mali aj štyroch psov a tri drony, s ktorými prehľadávali oblasť nad Liptovskými Revúcami.

Muža sa nakoniec úspešne podarilo nájsť v oblasti Marčekovo, kde sa pred slnečnými lúčmi ukrýval v kolibe. Pre extrémne horúčavy bol dehydrovaný a zmätený.

„Po ošetrení a podanej liečbe bol odovzdaný v stabilizovanom stave posádke Záchrannej zdravotnej služby,“ uvádza na svojom webe Horská záchranná služba.

 

Prípad nezvestného pastiera poukazuje na to, že tropické teploty, ktoré aktuálne sužujú Slovensko, môžu ohroziť každého. Preto v prípade, že plánujete výlet do hôr, nezabúdajte na dostatočné množstvo tekutín, chráňte sa pred ostrým slnkom a dbajte na svoju bezpečnosť.

Kedy sa dočkáme ochladenia?

Teploty sú v priemere aj o viac ako 10 °C vyššie, než je na aktuálny dátum normálne. Ide o výraznú teplotnú anomáliu, no druhá polovica septembra by už takéto extrémne anomálie priniesť nemala a teploty by mali pozvoľna klesať pod hranicu +25 °C.

Numerické modely avizujú, že približne do 10. septembra budú teploty na letných hodnotách a následne by sa teploty mali dostať už pod letnú hranicu.

Presnú septembrovú predpoveď však budeme ešte spresňovať v ďalších článkoch a vývoj teplôt na Slovensku až na 30 dní si môžete pozrieť v našej predpovedi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd