POZOR na vietor. Víchrica dnes ovplyvní počasie aj na Slovensku

POZOR na vietor. Víchrica dnes ovplyvní počasie aj na Slovensku
Peter Minárik

Dnes si dajte pozor na veľmi silný vietor, ktorý môže dosahovať nárazy až o sile víchrice. Silný vietor počas dnešného dňa ovplyvní počasie predovšetkým na juhozápade Slovenska a na našich horách.

V Európe začala počasie ovplyvňovať tlaková níž s názvom Constanze, ktorá sa presúva cez Britské ostrovy a Severné more smerom nad Škandináviu. Táto tlaková níž zvýrazňuje tlakový kontrast nad celou Európou a to vrátane nášho územia a ten prináša silný vietor.

Ten už počas noci potrápil Francúzsko a vietor v skorých ranných hodinách začal silnieť aj nad Nemeckom. Aktuálne začína vietor silnieť aj na našom území.

Pozor na silný vietor

Dnes tak počítajte s veľmi silným vetrom, ktorý by mohol byť aj nebezpečný. Pôda je totiž stále podmáčaná a silnejší vietor tak môže vyvrátiť labilnejšie stromy.

 

Najsilnejší vietor sa dnes očakáva predovšetkým na horách, kde môžu nárazy dosahovať rýchlosť až cez 100 km/h, čo sú nárazy o sile víchrice. Najsilnejší vietor sa očakáva na hrebeňoch Tatier, kde môžu nárazy vetra dosiahnuť silu až mohutnej víchrice.

Vietor sa však neočakáva len na horách, ale aj v nižších polohách. Najsilnejší vietor očakávajte v Podunajskej nížine. Tu by mal byť najsilnejší vietor vo večerných hodinách.

 

Constanze tak dnes ovplyvní počasie aj na Slovensku, no poryvy vetra by mohli spôsobovať menšie materiálne škody len na horách. V nižších polohách môže vietor lámať konáre a vetvy, tak si dajte pozor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
25 °C / 8 °C
Cyprián
Zajtra
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Skoro jasno
19 °C / 0 °C
Levoslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd