POZOR na popoludňajšie náhle búrky na Slovensku

POZOR na popoludňajšie náhle búrky na Slovensku
Peter Minárik

Už v nadchádzajúcich hodinách môžu naše územie zasiahnuť prvé búrky. Nebezpečenstvo spočíva predovšetkým v tom, že vznik búrok môže byť náhly, čo môže zaskočiť predovšetkým turistov na horách.

Nad našim územím sa nachádza teplý vzduch. Ten je dnes oveľa suchší ako sme na Slovensku zaznamenávali včera, kedy predovšetkým na západe prevládalo dusno, ale vlhký vzduch je predsalen v istých častiach koncentrovaný.

Vlhší vzduch sa nachádza predovšetkým v oblasti Nízkych Tatier, Veľkej a Malej Fatry. Veľmi pekne to vidieť na mape parciálneho tlaku vodnej pary, ktorá reprezentuje dusno. Všimnite si, že práve v oblasti hôr severného Slovenska sa dnes popoludní očakáva dusné počasie.

mapa dusna
mapa dusna

Dusné a teplé počasie je priaznivé pre tvorbu búrok a keďže orografia je veľmi dobrým spúšťačom, tak dnes aj zajtra sú búrky v týchto horských oblastiach takmer isté.

 
 

Prvé búrky čakajte dnes popoludní

Na aktuálnom radarovom zábere si môžete všimnúť, že dochádza ku konvekcii aj nad rakúskymi Alpami. Pre nás najbližšia búrka sa aktuálne nachádza juhozápadne od Viedne.

aktuálna poloha zrážok
aktuálna poloha zrážok

Niektoré behy numerických modelov naznačujú, že niektoré z búrok, ktoré sa sformujú nad Alpami by mohli doraziť až k našim hraniciam a výnimočne nemožno vylúčiť popoludní a predovšetkým večer ani ojedinelú búrku na západnom Slovensku.

Oveľa vyššia pravdepodobnosť búrok je v v spomínanej oblasti Nízkych Tatier a Veľkej, či Malej Fatry.

 

Kopovitá oblačnosť by mala začať rásť po 13:00 a už okolo 14:00 sa prvé prehánky a búrky môžu objaviť nad Nízkymi Tatrami a postupne nad Malou a Veľkou Fatrou. Búrky v týchto oblastiach hrozia zhruba do 18:00. Pôjde o statické búrky, ktoré môžu priniesť celkom intenzívne zrážky. Ak sa teda nachádzate na horách, tak si dajte veľký pozor.

Výraznejšie búrky čakajte zajtra

Oveľa početnejšie búrky sa očakávajú v priebehu zajtrajšieho dňa a bude to súvisieť opäť s vlhkosťou, ktorej bude oveľa viac.

Zajtra počítajte s búrkami predovšetkým v horských oblastiach Žilinského a Prešovského kraja a to na viacerých miestach.

Ochráňte seba aj svoj majetok pred búrkami a ďalšími nástrahami počasia. Vyplňte krátky, nezáväzný formulár a poisťovňa Allianz sa pozrie na vaše aktuálne poistenie a vďaka nám teraz môžete získať zľavu na nové aj na súčasné poistenia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd