POZOR na ďalšie prívalové zrážky. Búrky zaplavujú mestá a obce, a to najmä v týchto okresoch

Peter Minárik

Slovensko sužujú silné búrky sprevádzané prívalovými zrážkami, ktoré zaplavili hneď niekoľko miest a obcí. Nebezpečné búrky sa stále vyskytujú a hrozia ďalšie problémy, a to predovšetkým v Podunajskej nížine, kde spadlo za uplynulé hodiny už toľko zrážok ako za celý mesiac.

Slovensko dnes zažíva vlnu mimoriadne intenzívnych búrok. Silné búrky, ktoré sa vyskytujú v oblasti západného Slovenska, prinášajú extrémne prívalové zrážky, ktoré zaplavili už viaceré mestá a obce.

Pod vodou sa ocitla Nitra, Nové Zámky či Hurbanovo. V týchto oblastiach sa zrážkové úhrny dokonca prehupli cez 100 mm, pričom nie je vylúčené, že spadne ešte viac zrážok. Na západe už za pár hodín spadlo toľko zrážok ako za celý mesiac.

Prívalové zrážky prináša tzv. backbuilding

Prvé dnešné problémy napáchali búrky v oblasti Nitry, kde voda zaplavila hneď niekoľko ciest. Pod vodou sa ocitli aj obchodné domy. Aktuálne však veľmi krušné chvíle zažívajú aj ďalšie oblasti západného Slovenska, a to predovšetkým v okresoch Komárno a Nové Zámky.

 

Vo vlhkom a instabilnom vzduchu dochádza k tzv. backbuildingu, kedy sa v smere silného južného prúdenia neustále generujú nové búrkové bunky. V konkrétnej lokalite sa tak v priebehu niekoľkých hodín vyskytuje niekoľko búrok po sebe, čo spôsobuje problémy.

Jednotlivé neutíchajúce búrky priniesli do okresov Nové Zámky, Nitra a Komárno už desiatky milimetrov zrážok. Úhrny v niektorých lokalitách prekročili už 100 mm.

Podľa oficiálnych staníc SHMÚ spadlo do 20:00 h najviac zrážok v oblasti Hurbanova, a to 95 mm, a v Nitre, kde zrážkomer eviduje 83 mm.

Sieť amatérskych staníc je však oveľa hustejšia a z nich môžeme vyčítať, že najviac postihnutá je oblasť medzi Komárnom a Hurbanovom. V obci Imeľ mohlo spadnúť až 150 mm a v obci Svätý Peter až 111 mm.

Extrémne búrky hrozia naďalej

Na západe Slovenska dochádza aj naďalej k tvorbe intenzívnych búrok, pričom ďalšie vlny prichádzajú z Maďarska. So silnými búrkami musia v Podunajskej nížine počítať minimálne do 22:00 h.

aktuálne platné výstrahy
aktuálne platné výstrahy, zdroj: iMeteo.sk
 

Pozor si treba dať predovšetkým na prívalové zrážky. V Nových Zámkoch búrka zaplavila viaceré cesty a podchody. Hasiči zasahujú predovšetkým pri zaplavených podchodoch.

Problémy hlási aj Hurbanovo. Obec prosí občanov o zhovievavosť. „Dobrovoľný hasičský zbor v Hurbanove sa v súvislosti s množstvom hlásení so žiadosťou o pomoc pri odstraňovaní následkov živelnej pohromy na vás obracia s prosbou o zhovievavosť a trpezlivosť, nakoľko majú hlásených enormne veľa adries, na ktorých potrebujete pomôcť pri odstraňovaní následkov živelnej pohromy. Naši hasiči pomáhajú s maximálnym nasadením, ale nie je v ich silách byť na všetkých miestach naraz. Preto vás prosia o trpezlivosť kým sa dostanú aj na vašu adresu,“ informuje obec na svojej stránke.

Intenzívne búrky prerušili aj dopravu na železničnej trati medzi Nitrou a Ivankou pri Nitre. Dopravu však po 20:00 h už obnovili.

Búrky spôsobili škody aj na termálnom kúpalisku v Nových Zámkoch, kde vietor vyvrátil aj niekoľko stromov.

poškodené kúpalisko
poškodené kúpalisko, foto: Termálne kúpalisko Štrand Nové Zámky

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd