Pozor na ďalšie povodne! Napršalo už vyše 60 mm zrážok a hladiny riek prudko stúpajú

Veronika Salayová

Na našom území intenzívne prší. Úhrny zrážok na viacerých miestach Slovenska prevyšujú 50 mm a prudko sa dvíhajú aj hladiny riek. Niektoré už dosiahli 1. stupeň povodňovej aktivity. 

Po búrlivom včerajšku v tomto búrlivom charaktere počasia pokračujeme aj dnes ráno. Nočné búrky pretrvali do ranných hodín, kde sa do intenzívnych búrok zobudili najmä obyvatelia od Žiaru nad Hronom až po Turčianske Teplice a Banskú Bystricu.

Po chvíľkovom upokojení opäť dorazili ranné búrky do Bratislavy a následne postupovali smerom na Senec a Nitru. Ďalšie búrky nedávno prekročili slovensko-maďarské hranice a aktuálne je najbúrlivejšie v okolí Prievidze a Handlovej. 

Dnešné búrky sú však oproti tým včerajším slabšie a ich najnebezpečnejším prejavom je najmä množstvo vody, ktoré zo sebou prinášajú. Búrky však nebudú mať príliš dlhé trvanie a postupne zaniknú.

O 10.00 h prší na väčšine nášho územia s výnimkou severovýchodu, ale to sa čoskoro zmení a zrážky dorazia aj do tohto kúta Slovenska. 

 

Voda dvíha vodné toky, hrozia ďalšie povodne

Za posledných 24 hodín spadlo na Slovensku veľké množstvo vody. Najviac spadlo v Želiezovciach, kde zrážkomerné stanice zaznamenali až 63,4 mm. Úhrny nad 50 mm spadli aj v lokalitách ako Gabčíkovo, Lontov, Seňa a Košice-letisko.

úhrny za 24 hodín
úhrny za 24 hodín, zdroj: SHMÚ

Sieť amatérskych zrážkomerných staníc dokonca zaznamenal ešte vyššie úhrny, a to lokálne až 80 mm. Vody je teda viac veľmi veľa a pôda je už dostatočne nasýtená, preto dnes hrozia prívalové povodne.

Hladiny riek už stúpajú a niektoré vodné toky, najmä na východe Slovenska, už dosahujú povodňové stupne. 1. SPA dosahuje Hnilec vo Švedlári, Torysa v Košických Olšanoch a Hornád v Kysaku.

 

Keďže zrážky ešte nikam neodchádzajú, úhrny budú pribúdať a rovnako tak budú stúpať aj vodné toky. Dnes preto pozor na bleskové povodne! 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Zajtra
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd