Pozor, kométa Tsuchinshan-ATLAS začína na oblohe slabnúť. Dokedy ju ešte môžeme vidieť?

Pozor, kométa Tsuchinshan-ATLAS začína na oblohe slabnúť. Dokedy ju ešte môžeme vidieť?
Veronika Salayová

Kométa Tsuchinshan-ATLAS začína v týchto dňoch strácať na jase a počas nasledujúcich večerov ju bude možné čoraz horšie vidieť voľným okom. Ak ju chcete vidieť na vlastné oči, poponáhľajte sa! 

V októbri sa začalo sa dlho očakávané obdobie pozorovania kométy storočia na večernej oblohe aj v našej zemepisnej šírke. Pohľad na kométu si mnohí vychutnali do sýtosti, no sú aj takí, ktorí ešte nemali to šťastie.

V týchto dňoch sa podmienky pre jej pozorovanie mierne zhoršujú a kométa postupne začína strácať na jase. Znamená to, že voľným okom sa bude hľadať každým dňom ťažšie a ťažšie. 

Dokedy môžeme kométu vidieť na oblohe?

Kométa bola v týchto dňoch dobre viditeľná krátko po západe slnka nad západným obzorom. Najlepšie ju bolo možné vidieť po súmraku, približne 45 minút po západe slnka na jasnej oblohe. 

 

Približne na rovnakom mieste sa kométa objavovala každý deň, avšak už sa od nás začína postupne vzďaľovať a na oblohe sa bude objavovať stále vyššie a vyššie. Zároveň bude strácať na jase, čo znamená, že voľným okom ju budeme ťažšie hľadať, avšak na fotoaparátoch, prípadne malým ďalekohľadom ju ešte zachytíme.

Čas na jej pozorovanie je ešte približne do konca októbra, kedy ju bude ešte možné vidieť na vlastné oči, avšak bez svetelného smogu. Chvost kométy by mal byť ešte vcelku dobre viditeľný. Začiatkom novembra si však už zrejme budeme musieť pomôcť malými ďalekohľadmi, ak ju budeme chcieť ešte vidieť.

Prvý zdokumentovaný prelet kométy

Kométu C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) objavili začiatkom roku 2023 vedci z projektu ATLAS na Havaji a čínskeho astronomického observatória Zijinshan. 

Skúmanie jeho trajektórie ukázalo, že s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza zo samotných gravitačných okrajov slnečnej sústavy. Podľa NASA ide o prvý zdokumentovaný prelet kométy C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS okolo Zeme.

 


 
Nebeské teleso s obežnou dráhou dlhou až 80-tisíc rokov bolo pravdepodobne naposledy pozorovateľné v čase, keď po Európe ešte chodili neandertálci. Znova ju tak možno uvidieť opäť o desiatky tisíc rokov, hoci astronómovia dodávajú, že gravitácia inej planéty môže jej dráhu ešte za ten dlhý čas zmeniť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd