Pozor, búrky zaplavujú VÝCHOD Slovenska. Pod vodou sú viaceré obce, cesty sú neprejazdné

Veronika Salayová

Búrky na východnom Slovensku nabrali na obrátkach. Aktuálne sú zaplavené viaceré obce na východe a mnohé cesty sú pre vysokú vodu neprejazdné. 

Búrky na východnom Slovensku nabrali nový spád a už aj páchajú veľké škody v podobe rozsiahlych záplav. Kým ranné búrky ešte neboli príliš intenzívne, od 10.00 hod. sa začala situácia meniť a búrky poriadne nabrali na sile.

V jednom momente sa dokonca vytvorila búrková línia, ťahajúca sa naprieč celým východom, od Stropkova až po Veľkú Idu pri južných hraniciach. Búrky sú naďalej veľmi intenzívne a už napríklad stihli priniesť aj mohutnú trombu pre Vranove nad Topľou

Práve búrky v okolí Vranova nad Topľou sú najsilnejšie a priniesli do tejto lokality veľmi veľa zrážok. Pôda je už po početných búrkach a zrážkach dostatočne nasýtená, čiže stačí pomerne málo a záplavy sú na svete.

 

Viaceré zaplavené obce na východe Slovenska

Ako sa predpokladalo, aj dnešné búrky budú prinášať povodne. Aktuálne je zaplavené centrum Vranova nad Topľou, kde majú autá veľký problém s prechodom pre vysokú vodu na cestách.

Vranov nad Topľou
Vranov nad Topľou, foto: Daniel Janok/FB Dopravný servis TV MI KE VT PO

Vo Vranove nad Topľou totiž už spadlo 57 mm zrážok, no amatérske zrážkomerné stanice v tejto oblasti evidujú až 80 mm zrážok. Pod vodou sa ocitla obec Vechec a aj Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou, ktoré sú obe neprejazdné. 

Kamenná Poruba
Kamenná Poruba, foto: Mirka Uchaľ/WA

Cesta v Dargove je plná kameňov, tu jazdite veľmi opatrne. Búrky zaplavovali aj pri Revúcej v Gemerskom Milhosti, kde sa mohutná prívalová voda valila z kopca dole. Situácia je na viacerých miestach veľmi vážna a búrky ešte neutíchajú.

Vranov nad Topľou
Vranov nad Topľou, foto: Alexander Tóth/ Dopravný servis TV MI KE VT PO

Vodné toky prudko stúpajú, no búrky ešte neutíchajú

Svinický potok počas búrky extrémne vystúpil a za krátku chvíľu dosiahol 2.SPA. Aktuálne už jeho hladina klesá, no stále dosahuje 1.SPA. Prudko stúpa aj Dunaj a Morava a minister životného prostredia už zvolal krízový štáb ohľadom prudkého stúpania hladiny Dunaja. 

 

Rovnako obrovské úhrny zrážok sú aktuálne aj na severe Slovenska, kde atakujú hranicu až 80 mm zrážok, čo sú extrémne čísla. Zrejme aj v týchto lokalitách dôjde čoskoro k prívalových povodniam.

Situáciu naďalej pozorne sledujeme v našom ONLINE prenose. Polohu búrok a zrážok nájdete v prípade potreby TU

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd