POŽIARE V TALIANSKU. V Kalábrii už platí požiarna pohotovosť

POŽIARE V TALIANSKU. V Kalábrii už platí požiarna pohotovosť
Ema Bazhaykin

Teplo a sucho si začali vyberať svoju daň. Je len polovica apríla, no na juhu Talianska už platí požiarna pohotovosť.

Požiare na seba nenechali dlho čakať v horúčavami zasiahnutej Kalábrii. Do hasenia lesných požiarov, záchrany lesného dedičstva aj ľudských životov už boli povolané všetky hasičské jednotky.

 

Horúčavy a požiare nedávajú hasičom oddych. Za posledných 48 hodín došlo k približne 100 zásahom v dôsledku požiarov vegetácie, vrátane tých, ktoré boli uhasené, a tých, ktoré sú v procese hasenia. Hasiči museli zasahovať vo všetkých provinciách, najmä v Catanzaro a Cosenza.

V provincii Catanzaro momentálne dňa 14. apríla prebieha veľký zásah v obci Petronà, kde od včera pôsobia tímy z oddielu Sellia Marina. Na podporu pozemných tímov bol vyslaný aj vrtuľník.

Pomerne vážne kritické problémy boli včera zaznamenané aj v obciach Sersale a Cerva, kde sa v blízkosti obývaných centier rozšíril rozsiahly lesný požiar a bol nevyhnutný aj zásah vrtuľníka.

Požiare trvajú už od piatku

Od piatkového večera majú tímy dobrovoľných hasičov z Taverny plné ruky práce s požiarom v Colle Guerci, srdci národného parku Sila Piccola, ktorý spadá do obce Taverna. Hasičom sa podarilo požiar uhasiť a zachrániť miesto, v ktorom sa nachádza jeden z najvýznamnejších systémov biodiverzity, ako aj renomovaná poľnohospodárska spoločnosť.

 

Zásah sa skončil v sobotu o 19:00 aj vďaka spolupráci miestneho občana, ktorý so svojím poľnohospodárskym vozidlom urobil maximum pre vytvorenie požiarnej línie na časti neprístupnej pre vozidlá.

Hasenie požiarov je už len v polovici apríla náročné a s pribúdajúcimi horúčavami sa bude situácia zhoršovať. V provincii Catanzaro bolo okrem tímov v bežnej službe potrebné posilniť záchranný systém aj povolaním jednotiek, ktoré čerpali dovolenky.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd