Grécko v plameňoch: Obľúbený ostrov Zakynthos tiež bojuje s ničivým živlom

Zuzana Macháčová

Grécko zápasí s požiarmi. Boj so živlom sťažujú vysoké teploty a silný vietor. Požiare si vyžiadali už jednu obeť a dvoch ťažko zranených. Oheň zničil domy a autá.

Grécko zápasí s rozsiahlymi požiarmi. V nedeľu hasiči bojovali s dvoma požiarmi, ktoré vypukli v oblasti Attiky. Jeden z nich vypukol v obci Stamata severne od Atén a pri tomto požiari zahynul 45-ročný muž, ktorý pomáhal hasiť požiar.

Upadol do bezvedomia, keď stál pred dvomi domami, z ktorých jeden bol pravdepodobne jeho. Sanitkou bol prevezený do zdravotného strediska v Kapandriti a napriek úsiliu lekárov sa ho nepodarilo zachrániť.

Oheň zničil domy a autá

Na druhej strane v obci Stamata boli vážne zranení dvaja ľudia. Katastrofa si vynútila evakuáciu stoviek ľudí z niekoľkých okolitých miest.

 

Podľa webu eKathimerini vypukol druhý požiar južne od mesta Keratea. Úrady odporučili evakuáciu ôsmich sídlisk. Požiare sa rýchlo šíra, pretože fúka vietor s rýchlosťou 60 až 70 km/h. V pondelok ráno sa podarilo hasičom dostať  plamene čiastočne pod kontrolou.

„Pred mojimi očami horeli domy," povedal správca komunity Lavreotiki, kde sa Keratea nachádza, a dodal: „Odhadujem, že plamene poškodili 10 až 15 budov."

Požiar na ostrove Zakynthos

V noci z nedele na pondelok hasiči bojovali s požiarom pri obci Agia Marina na ostrove Zakynthos. V pondelok samospráva mesta Zakynthos informovala, že plamene sa podarilo čiastočne dostať pod kontrolu, ale situácia s požiarmi zostala kritická. Takto veľký požiar vypukol v tejto oblasti naposledy v roku 2012.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis na svojej sociálnej sieti varoval, že situácia s požiarmi sa môže ešte zhoršiť. „Čakajú nás ťažké časy," napísal a zdôraznil, že krajina neustále vyvíja úsilie a používa nové nástroje a techniky.

 

Poznamenal, že požiar, ktorý v sobotu zachvátil les v masíve Parnita severne od hlavného mesta, bol mimoriadne vážny, ale bol rýchlo ho našli vďaka systému pozorovacích dronov, ktoré zaviedli do prevádzky tento rok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Zajtra
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd